Actualitzat 08/05/2017 12:36

De la Mata comunica a l'etarra Troitiño l'ingrés a presó, sis anys després d'haver quedat en llibertat

La Policia Nacional trasllada des del Regne Unit el membre d'ETA Antonio Troitiñ
POLICÍA NACIONAL

Divendres passat va arribar a Espanya des del Regne Unit acusat de pertànyer a la banda terrorista

MADRID, 8 maig (EUROPA PRESS) -

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha enviat aquest dilluns a presó l'etarra Antonio Troitiño després de comunicar-li el processament pel delicte d'integració en organització terrorista, segons han informat fonts jurídiques. Divendres passat, l'acusat va arribar a Espanya després de ser lliurat pel Regne Unit, sis anys després de quedar en llibertat.

Troitiño, que ha comparegut davant el jutge instructor prop de 10 minuts, torna a presó sis anys després de quedar en llibertat després de complir 24 anys dels més de 2.700 anys de presó que van recaure en ell per 22 atemptats. Segons han afirmat les mateixes fonts, l'històric etarra no ha declarat davant el jutge instructor.

En aquesta compareixença, que s'ha produït en el marc d'una declaració indagatòria a més d'haver-se celebrat una vista breu de presó, De la Mata ha comunicat a Troitiño que pel principi d'especialitat només podrà ser acusat pel delicte d'integració en organització terrorista i no pel de falsificació en document oficial, tal com figurava inicialment en la causa, ja que els jutges britànics no reconeixen aquest delicte.

Troitiño, de 59 anys i nascut a Palència, va arribar divendres passat a Espanya en un avió custodiat per agents de la Policia Nacional i des de llavors es troba a la presó madrilenya de Soto del Real, a la qual ha tornat després de comparèixer davant De la Mata.

Les autoritats britàniques van accedir a extraditar Antonio Troitiño Arranz, àlies 'Antxon', accedint a l'última de les quatre Ordres Europees de Detenció (OED) que ha cursat l'Audiència Nacional en detectar que havia comptabilitzat malament els anys a presó. El membre de la banda terrorista ETA va quedar en llibertat el 13 d'abril del 2001 però quan la Justícia espanyola es va percatar d'aquest error, l'etarra ja s'havia fugat a Londres.

"SEMPRE A LA DISPOSICIÓ D'ETA"

La Comissaria General d'Informació va acreditar amb ajuda de la Policia britànica que Troitiño, que va ser detingut el juny del 2012 i febrer del 2014 a Londres, s'havia integrat en les estructures clandestines d'ETA, concretament en el sub-aparell anomenat IHESKO-Col·lectiu de Refugiats per fugir de la justícia espanyola fent servir per a això documentació falsa facilitada per l'organització terrorista, segons ha informat el Ministeri de l'Interior.

Segons relata el jutge en una de les seves actuacions, "Troitiño es va posar de nou en contacte amb l'organització terrorista ETA amb la finalitat que l'ajudés a fugir d'Espanya i així fer ineficaç la crida i cerca dictada contra ell, acceptant amb això una submissió a les instruccions de l'organització terrorista en relació amb el que s'anomena Col·lectiu de Refugiats, branca que agrupa els militants a països que no siguin Espanya o França, sempre a la disposició d'ETA".

Troitiño va fer arribar una fotografia seva al sub-aparell de falsificació d'ETA, que li va lliurar sis documents d'identitat espanyols simulats amb la seva fotografia. Des de la seva fuga, durant més de tres anys, els jutges i fiscals de l'Audiència Nacional van intentar aconseguir el lliurament d'aquest membre d'ETA.

QUATRE ORDRES EUROPEES DE DETENCIÓ

L'Audiència Nacional ha hagut de tramitar fins a quatre Ordres Europees de Detenció (OED): primer la Sala penal, després el jutge Pablo Ruz i, finalment, el jutge José de la Mata en les dues últimes ocasions. A més, s'han emès 13 ampliacions a aquestes OED, a petició de les autoritats britàniques.

Així mateix, s'han remès quatre comissions rogatòries, en les quals el jutge d'enllaç amb el Regne Unit Miguel Carmona ha tingut un intensa feina en aquest procediment. La defensa de Troitiño ha aconseguit paralitzar el lliuramnet amb successius recursos, fins al punt que fa dos mesos en va paralitzar en l'últim moment l'extradició quan l'etarra es trobava a punt de pujar a l'avió enviat pel Ministeri de l'Interior.

Els esculls judicials van ser salvats a partir de la quarta i última OED, dictada el 21 d'octubre del 2015. El jutge José de la Mata subratllava el seu respecte per la decisió britànica d'optar per mitjans alternatius com la videoconferència, malgrat que posteriorment les mateixes autoritats britàniques havien descartat també aquesta opció.

Davant aquesta situació, l'única via que quedava al jutge De la Mata era reiterar en aquesta quarta OED la detenció i lliuramnet de la persona reclamada, perquè la legislació espanyola impedeix jutjar en rebel·lia i, per tant, la seva presència era "inexcusable".

Els arguments d'aquesta quarta OED, cursada fa any i mig, són els que finalment han aconseguit que es faci efectiva el lliurament de Troitiño, segons expliquen fonts jurídiques. Un lliurament que s'havia de formalitzar fa dos mesos i que un altre cop es va paralitzar perquè un jutge britànic diferent als anteriors va paralitzar-ne l'extradició en estudiar la possibilitat de concedir-li una petició d'asil que ha estat finalment rebutjada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés