Publicat 27/02/2018 13:56

Mayor Oreja demana "ficar la banya en un forat" perquè el nacionalisme perdi "tota esperança d'aconseguir el que vol"

Jaime Mayor Oreja participa en el Fòrum ADEA 2018
Europa Press

ZARAGOZA, 27 febr. (EUROPA PRESS) -

El president de la fundació Valores y Sociedad i exministre de l'Interior amb el PP, Jaime Mayor Oreja, ha manifestat que els nacionalistes faran una "acció comuna" per "fer legal el que avui és il·legal" i per això s'ha de "ficar la banya en un forat" perquè perdin "tota esperança d'aconseguir el que volen".

Així ho ha assenyalat en declaracions als mitjans de comunicació, a Saragossa, després de participar en el Fòrum de l'Associació de Directius i Executius d'Aragó (ADEA) 2018, on ha tractat sobre 'Com orientem el futur i la importància dels valors?', sessió que ha comptat amb la presència del president d'ADEA, Salvador Arenere, i que ha estat moderada pel director d''El Periódico de Aragón', Jaime Armengol.

Mayor Oreja ha esgrimit que "a Espanya tenim un valor en crisi, la nació", i "el problema a Espanya és la crisi d'Espanya", fet que "estem veient tots els dies" i al que "hem de saber fer front", si bé "seguim sense entendre el moviment nacionalista a Espanya".

Sobre aquest tema, ha vaticinat que aquest "continuarà, no acaba, ho farà amb un altre format, amb una altra modalitat, i provarà en els propers mesos de fer un esforç per fer legal el que avui és il·legal" i que "s'incorpori d'una manera o un altre el dret a decidir, el referèndum, a través d'una llei".

En aquest punt, ha incidit que "no hi ha un procés català només, hi ha un procés que a Espanya està iniciat fa temps, amb diferents avantguardes del moviment nacionalista; primer va ser el pla Ibarretxe, després el pla Puigdemont i ara la pregunta és quin serà el següent pas", ha esgrimit.

Davant aquesta situació, Mayor Oreja ha apostat per deixar clar que "no s'avançarà en aquest terreny i en aquesta direcció" i els partits d'àmbit nacional han de ser capaços d'entendre que al més aviat possible han de "buidar aquesta incògnita, aquesta reivindicació" perquè "no pots trencar Espanya" ja que "és un valor en si mateix", de manera que "es podrà buscar una manera de viure, però no la fractura".

DUES VELOCITATS

El president de la fundació Valores y Sociedad, Jaime Mayor Oreja, ha comentat que en el nacionalisme "hi ha dues velocitats, la ràpida i la lenta".

En la primera ha enquadrat a ETA, que "des de la crueltat i l'assassinat", va matar "per trencar", i també a Puigdemont, que ha propiciat "ruptura i rebel·lió".

Respecte a la segona, ha estimat que ara tindrà lloc "el nacionalisme a càmera més lenta, des de la llei, tractant d'acordar amb part de l'esquerra espanyola aquesta modificació que permeti una llei perquè el referèndum estigui legalitzat i legitimat".

Mayor Oreja ha puntualitzat que part de l'esquerra, "com Podem, ja està en l'autodeterminació", mentre que dins del PSOE "hi ha accents diferents".

Al seu entendre, "ha d'haver-hi una esquerra espanyola capaç de fer front a aquest moviment, però ho han de resoldre ells", un "dubte" que "tenen en aquest terreny" i que han de "dilucidar ells".

Referent a això, ha alertat que "si es frega" el dret a l'autodeterminació, "si es pot legitimar un referèndum, significarà que no només hi ha un problema català, sinó que hi ha un problema basc, gallec, de disgregació i de fractura, i vindria a ser un fenomen semblat a la 'balcanització' d'Espanya, i això és un disbarat".

CANVI D'ACTITUD

Mayor Oreja ha apel·lat a un "canvi d'actitud personal" davant el "complex d'inferioritat cap als nacionalismes" que ha opinat que existeixen a Espanya, on hi ha "una majoria d'espanyols" contraris a la disgregació del país.

En aquest sentit, s'ha preguntat "per què ells que són molts menys han de manar sobre la majoria dels espanyols que no volem això, per què haurem d'arrossegar sempre un complex de por, d'inferioritat" perquè aquesta reivindicació vingui "del País Basc o de Catalunya".

L'exministre ha subratllat que "fa falta que una majoria d'espanyols, uns bascos, altres aragonesos, altres valencians, entenguem que hi ha una majoria que volen que pensem en el comú, no en el diferencial".

També ha plantejat anar "a l'arrel del que ens succeeix a Espanya" perquè "això no és una batalla de partits" i, com a exemple, ha relatat que quan es va articular la coalició PSOE-PP al País Basc un exmembre d'ETA reinserit els va retreure que haguessin trigat a comprendre la "fortalesa" de tots dos no eren les sigles, "sinó Espanya".

DEFENSA DE L'ESPANYOL

Jaime Mayor Oreja ha remarcat que l'idioma espanyol "cada dia és més influent al món" i ha lamentat el "maltractament" que sofreix en algunes Comunitats autònomes, una qüestió que "no és de partit, sinó d'una majoria d'espanyols".

Ha agregat que en viatjar pel món es percep la "fortalesa" de l'espanyol i per això ha qüestionat "per què un nen no pot educar-se en espanyol, si volen els seus pares, per què no és una llengua vehicular", quelcom que "va contra el sentit comú, contra la lògica".

Referent a això, ha apostat per "articular un projecte, sense tenir complexos, ni ínfules de superioritat, però tampoc d'inferioritat", per "no conformar-nos, ni resignar-nos a la situació de l'espanyol a Espanya", una llengua a la qual no es pot "maltractar més" i ha posat l'exemple dels francesos, "que no tenen cap problema a defensar la seva llengua en tots els llocs del seu territori".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés