Actualizado 31/03/2022 14:11

Mercabarna inaugura Foodback per evitar el malbaratament de 4.000 tones d'aliments

Ada Colau i Teresa Jordà al Foodback de Mercabarna
David Zorrakino - Europa Press

Colau i Jordà visiten el nou centre, que aprofitarà fruita i verdura no comercialitzable però apta

BARCELONA, 31 mar? (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Teresa Jordà, han inaugurat aquest dijous Foodback, el centre creat per Mercabarna amb l'objectiu d'evitar el malbaratament de 4.000 tones d'aliments en 5 anys.

També hi han estat la regidora de Comerç i Mercats de l'Ajuntament de Barcelona i presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín; el president del Banc dels Aliments de Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas, i la directora de l'Àrea de Relacions amb Entitats Socials de la Fundació La Caixa, Joana Prats.

A més a més, hi han assistit el director de Planificació i Estratègia de Mercasa, Agustín García-Cabo, i representants de les entitats que col·laboren en el projecte: Formació i Treball Empresa d'Inserció, Associació d'Empreses Majoristes de Mercabarna (Assocome), Càritas Diocesana de Barcelona, Creu Roja de Catalunya i Alimenta.

ADA COLAU

Colau ha destacat la "col·laboració i persistència" de tots els actors que participen en el projecte i ha assegurat que és una experiència pionera a Espanya.

Ha constatat el compromís de Barcelona amb una alimentació "saludable i sostenible" i ha afegit que un terç de les emissions contaminants provenen del sistema alimentari global, per la qual cosa ha reclamat un canvi en les formes de producció i consum.

TERESA JORDÀ

Jordà ha definit com "importantíssim" ser capaços de convertir residus en recursos i ha apuntat que Foodback tindrà un impacte satisfactori i positiu en el medi ambient i la societat en general.

Ha explicat que "retorna el valor dels aliments" i ha demanat prioritzar els aliments frescos, de proximitat i de temporada a l'hora de consumir, com també valorar-los per la seva capacitat d'alimentar i no pel seu aspecte.

BIOECONOMIA CIRCULAR

Ballarín s'ha mostrat satisfeta per la inauguració de Foodback com un "espai de bioeconomia circular" i ha recordat que el 2002 es va engegar el primer projecte per reduir el malbaratament alimentari.

Fatjó-Vilas ha lamentat que el 20% de la població amb menys renda té una dieta "desequilibrada, hipercalòrica i en la qual falten aliments essencials", cosa que aquest centre vol ajudar a evitar.

Prats ha explicat que és un "bon punt de partida" que continuarà creixent i que els resultats es veuran d'aquí a poc temps.

MULTIPLICAR PER 2,5 EL REAPROFITAMENT

El Foodback té com a objectiu incrementar l'aprofitament de fruites i verdures no comercialitzables però aptes per al consum humà i vol multiplicar per 2,5 l'aprofitament a Mercabarna en els pròxims 5 anys.

Mercabarna ho considera un equipament clau en el nou sistema de gestió de matèria orgànica de la infraestructura i que compta amb la implicació i col·laboració de 10 entitats i les gairebé 600 empreses presents al polígon alimentari.

El producte recuperat es distribuirà entre les entitats socials de Catalunya perquè arribi a les persones que ho necessitin, i es faran iniciatives de transformació alimentària amb la finalitat d'aprofitar al màxim els excedents.

ESTUDI SOBRE REDUCCIÓ DE MALBARATAMENT

A més, Mercabarna ha presentat un estudi sobre el malbaratament alimentari en la infraestructura: del 2015 al 2021 es va reduir a 6.400 tones d'aliments, fins al voltant de 2.000 tones el 2021, i l'objectiu final és que el malbaratament alimentari "tendeixi a zero" el 2026.

El polígon alimentari conclou que aquesta reducció del malbaratament alimentari es deu a la refrigeració dels punts de venda dels pavellons del Mercat Central de Fruites i Hortalisses, i a la millor gestió d'estocs de les empreses majoristes.

També ho atribueix a les campanyes de sensibilització que s'han dut a terme i a la bona resposta dels empresaris a destinar els aliments sobrants al Banc dels Aliments.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés