Colau i Jordà visiten el nou centre, que aprofitarà fruita i verdura no comercialitzable però apta
BARCELONA, 31 mar? (EUROPA PRESS) -
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Teresa Jordà, han inaugurat aquest dijous Foodback, el centre creat per Mercabarna amb l'objectiu d'evitar el malbaratament de 4.000 tones d'aliments en 5 anys.
També hi han estat la regidora de Comerç i Mercats de l'Ajuntament de Barcelona i presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín; el president del Banc dels Aliments de Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas, i la directora de l'Àrea de Relacions amb Entitats Socials de la Fundació La Caixa, Joana Prats.
A més a més, hi han assistit el director de Planificació i Estratègia de Mercasa, Agustín García-Cabo, i representants de les entitats que col·laboren en el projecte: Formació i Treball Empresa d'Inserció, Associació d'Empreses Majoristes de Mercabarna (Assocome), Càritas Diocesana de Barcelona, Creu Roja de Catalunya i Alimenta.
ADA COLAU
Colau ha destacat la "col·laboració i persistència" de tots els actors que participen en el projecte i ha assegurat que és una experiència pionera a Espanya.
Ha constatat el compromís de Barcelona amb una alimentació "saludable i sostenible" i ha afegit que un terç de les emissions contaminants provenen del sistema alimentari global, per la qual cosa ha reclamat un canvi en les formes de producció i consum.
TERESA JORDÀ
Jordà ha definit com "importantíssim" ser capaços de convertir residus en recursos i ha apuntat que Foodback tindrà un impacte satisfactori i positiu en el medi ambient i la societat en general.
Ha explicat que "retorna el valor dels aliments" i ha demanat prioritzar els aliments frescos, de proximitat i de temporada a l'hora de consumir, com també valorar-los per la seva capacitat d'alimentar i no pel seu aspecte.
BIOECONOMIA CIRCULAR
Ballarín s'ha mostrat satisfeta per la inauguració de Foodback com un "espai de bioeconomia circular" i ha recordat que el 2002 es va engegar el primer projecte per reduir el malbaratament alimentari.
Fatjó-Vilas ha lamentat que el 20% de la població amb menys renda té una dieta "desequilibrada, hipercalòrica i en la qual falten aliments essencials", cosa que aquest centre vol ajudar a evitar.
Prats ha explicat que és un "bon punt de partida" que continuarà creixent i que els resultats es veuran d'aquí a poc temps.
MULTIPLICAR PER 2,5 EL REAPROFITAMENT
El Foodback té com a objectiu incrementar l'aprofitament de fruites i verdures no comercialitzables però aptes per al consum humà i vol multiplicar per 2,5 l'aprofitament a Mercabarna en els pròxims 5 anys.
Mercabarna ho considera un equipament clau en el nou sistema de gestió de matèria orgànica de la infraestructura i que compta amb la implicació i col·laboració de 10 entitats i les gairebé 600 empreses presents al polígon alimentari.
El producte recuperat es distribuirà entre les entitats socials de Catalunya perquè arribi a les persones que ho necessitin, i es faran iniciatives de transformació alimentària amb la finalitat d'aprofitar al màxim els excedents.
ESTUDI SOBRE REDUCCIÓ DE MALBARATAMENT
A més, Mercabarna ha presentat un estudi sobre el malbaratament alimentari en la infraestructura: del 2015 al 2021 es va reduir a 6.400 tones d'aliments, fins al voltant de 2.000 tones el 2021, i l'objectiu final és que el malbaratament alimentari "tendeixi a zero" el 2026.
El polígon alimentari conclou que aquesta reducció del malbaratament alimentari es deu a la refrigeració dels punts de venda dels pavellons del Mercat Central de Fruites i Hortalisses, i a la millor gestió d'estocs de les empreses majoristes.
També ho atribueix a les campanyes de sensibilització que s'han dut a terme i a la bona resposta dels empresaris a destinar els aliments sobrants al Banc dels Aliments.
El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona