Actualitzat 06/10/2022 10:40

La militància de Junts vota a partir d'aquest dijous si vol continuar en el Govern

La presidenta de Junts, Laura Borràs, i el secretari general del partit, Jordi Turull
David Zorrakino - Europa Press

Gairebé tots els consellers defensen quedar-s'hi i Puigdemont i Borràs sortir-ne mentre que Turull evita posicionar-se

BARCELONA, 6 oct. (EUROPA PRESS) -

Els 6.465 militants de Junts --amb més de sis mesos d'antiguitat-- poden votar telemàticament des d'aquest dijous a la mitjanit i fins divendres a les 17.00 hores si volen que el partit continuï formant part o no del govern de Pere Aragonès en una consulta interna.

"Vols que Junts continuï formant part del Govern de Catalunya?", és la pregunta que es formula a les bases de la formació, que afronten una votació que pot desencadenar la ruptura de l'executiu català i que pot tenir conseqüències en el si del partit que presideix Laura Borràs i el secretari general del qual és Jordi Turull.

Una introducció que precedeix la pregunta recorda que l'auditoria que van dur a terme sobre l'acció del Govern va evidenciar que hi havia "incompliments d'elements centrals" i que, en conseqüència, el partit ha presentat un seguit de propostes per garantir el compliment de l'acord de legislatura que, fins ara, ERC no ha acceptat.

Des de dilluns, quan es va fer pública la pregunta, dirigents, diputats i quadres territorials de la formació han fet pública obertament la seva posició, començant per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que dimecres, es va mostrar partidari de sortir del Govern.

També han manifestat voler sortir de l'executiu català Borràs; tres dels quatre vicepresidents de Junts --Josep Rius, Francesc de Dalmases i Aurora Madaula--; la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis; l'exvicepresident del Govern Jordi Puigneró; el president de Junts al Parlament, Albert Batet; el secretari d'Organització, David Torrents; l'eurodiputat Toni Comín; l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i els diputats Jaume Alonso-Cuevillas i Joan Canadell.

Per contra, es volen quedar en el Govern els consellers Jaume Giró, Victòria Alsina, Lourdes Ciuró i Violant Cervera; l'ex-secretari general del partit Jordi Sànchez; els exconsellers Josep Rull, Quim Forn i Damià Calvet --que és el president del Port de Barcelona--; l'exalcalde Xavier Trias i els regidors a Barcelona, i el diputat i secretari general adjunt de Junts, David Saldoni.

TURULL NO ES POSICIONA

Tot i que Turull va assegurar que faria públic el seu vot a la militància, finalment ha evitat posicionar-se apel·lant a la neutralitat que, a parer seu, ha demanat la Sindicatura Electoral de la consulta.

La Sindicatura Electoral va emetre dimecres dos comunicats: el primer demanava als càrrecs interns, òrgans col·legiats i als representants institucionals que es mantinguessin neutrals i s'abstinguessin d'utilitzar la seva posició "per afavorir qualsevol de les opcions de la consulta", i el segon aclaria que es permeten els posicionaments a títol personal però no acompanyats de simbologia oficial del partit.

A més de Turull, tampoc no s'han pronunciat l'alcaldessa de Vic (Barcelona) i vicepresidenta del partit, Anna Erra, la líder de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, i la portaveu al Parlament, Mònica Sales.

Els resultats provisionals de la consulta es coneixeran divendres a la tarda, aquella mateixa tarda està previst que es reuneixi l'Executiva del partit, i dissabte en donaran els resultats definitius.

CONSEQÜÈNCIES

En cas que guanyi el 'sí' a continuar en el Govern, la votació pot abocar el partit a una crisi i a una possible escissió, tal com admeten en privat alguns dirigents de Junts consultats per Europa Press.

I és que Borràs i els seus afins aposten per l'opció contrària i això pot generar un xoc amb els partidaris de continuar en l'executiu català, les conseqüències del qual es desconeixen.

Una de les possibilitats que s'ha plantejat és que Borràs i els seus afins deixin el partit per encapçalar la llista cívica que l'ANC vol impulsar de cara a les pròximes eleccions catalanes, una possibilitat que la presidenta de Junts sempre ha negat.

Una altra de les incògnites és què passaria amb la consellera Gemma Geis, tenint en compte que és partidària de sortir del Govern, i com actuarà el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en aquest sentit, més enllà que el seu nom també sona per liderar la llista de Junts a l'alcaldia de Girona, on s'han quedat sense candidata.

En cas que el 'no' s'imposi, fet que obligaria Junts a sortir del Govern, caldria esperar que els consellers presentin la dimissió i que Aragonès en signi el cessament i emprengués una remodelació de l'executiu català amb consellers d'ERC.

I a més, la possible victòria dels partidaris de deixar el Govern pot tenir conseqüències sobre els qui han defensat quedar-s'hi.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés