Publicat 12/06/2023 19:13

El Parlament celebra aquesta setmana un ple amb els nous consellers i Erra com a presidenta

El president de la Generalitat, Pere Aragons i la vicepresidenta de Junts, alcaldessa en funcions de Vic i nova presidenta del Parlament, Anna Erra, després de ser investida en una sessió plenria en el Parlament, a 9 de juny de 2023, a Barcelona.
Alberto Paredes - Europa Press

La Cambra ha de decidir si ajorna el monogrfic d'educació després d'una petició de compareixena d'Aragons

BARCELONA, 12 juny (EUROPA PRESS) -

El Parlament celebra aquesta setmana el seu primer ple amb Anna Erra com a presidenta de la Cambra catalana i amb els tres nous consellers d'Educació, Territori i Acció Climtica després de la remodelació del Govern que ha anunciat aquest dilluns el president de la Generalitat, Pere Aragons.

Amb aquesta remodelació, el conseller d'Educació, Josep Gonzlez-Cambray, i el de Territori, Juli Fernndez, surten del Govern al costat de la consellera d'Acció Climtica, Teresa Jord --número 2 d'ERC per Barcelona en el 23J-- i els substitueixen Anna Simó (Educació), David Mascort (Acció Climtica) i Ester Capella (Territori).

Aragons ja ha sollicitat a la Cambra comparixer per donar compte dels canvis en la composició de l'Executiu catal, els primers des que Junts va sortir del Govern fa vuit mesos i amb els quals aspira a esgotar la legislatura.

La Junta de Portaveus del Parlament es reunir aquest dimarts a les 11.00 hores per estudiar si modifica l'ordre del dia del ple, que havia de comenar aquest dimarts a la tarda i acabar el dijous, per incloure la petició de compareixena d'Aragons.

Estava previst que la sessió arrenqués aquest dimarts a les 15.00 hores amb un ple monogrfic sobre educació, un debat que podria quedar ajornat arran de la petició de compareixena i els canvis en la Conselleria que fins ara dirigia Gonzlez-Cambray.

REFORMES SOBRE PENSIONS D'EXPRESIDENTS

Un altre dels temes que figuraven en l'ordre del dia per al ple d'aquesta setmana era el debat a la totalitat de reformes per modificar les pensions i indemnitzacions d'expresidents del Parlament i del Govern registrades pel PSC, els comuns i Cs.

La proposta dels socialistes proposa eliminar les pensions vitalícies dels expresidents del Parlament i introduir rebaixes en els complements salarials i assignacions que reben tant ells com els seus familiars.

La iniciativa dels comuns planteja la "revocació automtica" de les indemnitzacions, pensions i prerrogatives d'expresidents del Parlament i del Govern condemnats per casos de corrupció amb sentncia ferma.

Per la seva banda, Cs demana abolir els beneficis econmics d'expresidents del Parlament i del Govern, d'exconsellers i de la retribució extra que rep el cap de l'oposició del Parlament.

PSC, Cs i comuns van registrar aquestes iniciatives quan encara estava en l'aire si la ja expresidenta del Parlament, Laura Borrs, sollicitaria una pensió quan deixés el crrec, alguna cosa que ella va descartar després que el dijous la Cambra li retirés l'acta de diputada seguint ordres de la Junta Electoral Central (JEC).

PRIMER PLE AMB ERRA DE PRESIDENTA

Per primera vegada des de juliol de 2022, el Parlament celebrar un ple amb una Presidncia en plenes funcions després de la investidura d'Erra com a presidenta divendres passat en substitució de Borrs, amb el suport de Junts i ERC i el vot en blanc de la CUP.

Arran de la suspensió de Borrs, va assumir la direcció de les sessions plenries la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, a la qual en ocasions han suplert la vicepresidenta segona, Assumpta Escarp, i altres membres de la Mesa.

En el seu discurs d'investidura, Erra es va comprometre a defensar la "sobirania" del Parlament i va instar a revertir l'article del Reglament que va permetre la suspensió de Borrs quan se li va obrir judici per prevaricació i falsedat documental en la causa de la Institució dels Lletres Catalanes (ILC).

SESSIÓ DE CONTROL

A l'espera de conixer l'ordre del dia que surti de la Junta de Portaveus d'aquest dimarts, el ple acollir també la sessió de control al Govern i a Aragons, la primera en la qual participaran Capella, Mascort i Simó com a consellers.

El ja exconseller Juli Fernndez ser a l'hemicicle, encara que aquesta vegada com a diputat: va ser l'únic dels consellers d'ERC que va conservar l'escó a la Cambra catalana, després de ser nomenat per a la cartera de Territori a l'octubre de 2022 arran de la sortida de Junts del Govern.

Els grups previsiblement preguntaran a Capella pels seus plans per a la cartera de Territori, amb carpetes obertes com la B-40, l'Aeroport de Barcelona, el projecte del Hard Rock i Rodalies, i a Mascort sobre la seva estratgia per fer front a la sequera a Catalunya.

Per la seva banda, Simó assumeix la cartera d'Educació després de les vagues educatives sota el mandat de Cambray, i torna a la Cambra com a consellera després de ser diputada quatre legislatures, període en el qual va ser portaveu del grup d'ERC, vicepresidenta de la Cambra i secretria primera.

Fa menys de dues setmanes, una sentncia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la va inhabilitar a 4 mesos al costat de Lluís Corominas, Simona Barrufet i Lluís Guinó per desobeir al Tribunal Constitucional (TC) en tramitar resolucions relacionades amb l'1-O quan formava part de la Mesa del Parlament que presidia Carme Forcadell.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés