Actualitzat 30/03/2017 02:17

El Parlament de la XI legislatura fa un any amb dues lleis aprovades i enfrontat al TC

La Cambra es prepara per a un 2017 amb tres lleis de "desconnexió" i un referèndum

BARCELONA, 23 oct. (EUROPA PRESS) -

El Parlament de Catalunya de la XI legislatura complirà dimecres que ve un any des de la seva constitució, un període en el qual ha aprovat dues lleis i ha obert diversos contenciosos amb el Tribunal Constitucional (TC).

Les dues lleis aprovades són tècniques: una sobre la modificació de la llei de mesures fiscals i financeres de 2011 que afectava a l'Institut Català de les Empreses Culturals, i l'altra --dimecres passat-- que introdueix modificacions en impostos com el de successions i a l'aviació comercial.

La legislatura s'ha caracteritzat pels contenciosos oberts amb el TC: la Cambra ha aprovat una declaració sobiranista el 9 de novembre de 2015 que ja ha estat anul·lada, i un document sobre com ha de ser el "procés constituent català" que ha acabat amb una querella de la Fiscalia a Carme Forcadell.

Els polsos oberts amb el TC no han fet disminuir l'empenta de JxSí i la CUP amb el procés, ja que preparen les tres lleis que denominen de "desconnexió": per crear una Hisenda pròpia, per crear una agència catalana de protecció social, i per garantir la transitorietat jurídica cap a un Estat català.

Les dues primeres ja han estat admeses a tràmit i s'abordaran en comissió en els pròxims mesos i, sobre la tercera, JxSí i la CUP s'han compromès a tenir-la llista per abans del 31 de desembre perquè iniciï el seu tràmit parlamentari.

15 PROJECTES DE LLEI EN TRÀMIT

Segons es recull en la pàgina web de la Cambra, durant aquest primer any s'han validat sis decrets llei, el Govern ha enviat 15 lleis a la Cambra catalana que es troben en tràmit, i Puigdemont es va comprometre a arribar a les 45 abans de l'estiu de 2017.

Entre les lleis del Govern més destacades, una norma per implementar el vot electrònic dels catalans a l'estranger; una altra sobre habitatge per lluitar contra els desnonaments; una contra el canvi climàtic, sobre la creació de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya i una altra sobre la universalització de la sanitat.

La cambra també té una quarantena de normes en tràmit registrades pels diferents partits de l'arc parlamentari i diverses Iniciatives Legislatives Populars (ILP) que abordar, una d'elles per regular les associacions cannàbiques.

TRES MOMENTS INÈDITS

En a penes 365 dies de legislatura la Cambra catalana ha viscut tres episodis inèdits des de la seva restauració: mai abans s'havien necessitat tres debats d'investidura per elegir al president; ni s'havien tombat uns Pressupostos en el seu primer tràmit, ni s'havia celebrat una qüestió de confiança.

Els tres episodis han tingut un responsable comú: els vaivens en les relacions entre JxSí i la CUP, els dos partits que conformen la majoria absoluta de la Cambra --72 diputats--, però que no han aconseguit consolidar una estabilitat sòlida.

Es van necessitar tres debats d'investidura perquè la CUP va vetar en els dos primers a Artur Mas, i es va investir a Carles Puigdemont en un moviment sorpresa i amb una votació a poques hores que expirés el termini perquè el Parlament es dissolgués.

El Pressupost s'ha rebutjat perquè la CUP i JxSí no van arribar a un acord i, en conseqüència, el president va convocar una qüestió de confiança que ha tornat una certa estabilitat a la Cambra, però que no li garanteix una legislatura plàcida.

Un altre episodi sense precedents es va visualitzar el mes de juny passat: la Cambra ha aprovat la destitució del director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, després de filtrar-se unes converses amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, en les que parlaven de la recerca de proves que comprometessin a polítics independentistes.

L'últim punt àlgid ha estat l'aprovació d'una resolució que certifica la celebració d'un referèndum el setembre de 2017, tot i que abans Puigdemont exigeix que la CUP li recolzi els comptes.

"No hi haurà referèndum si no hi ha Pressupostos", ha estat l'última advertència del president als seus socis anticapitalistes, el que evidència que la Cambra viurà una tardor no exempta de noves emocions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés