Actualitzat 09/04/2013 18:23

Piqué augura que no hi haurà generació d'ocupació neta fins al 2015

Josep Piqué
EUROPA PRESS

Veu precís recuperar "com més aviat" el prestigi de les institucions i la classe política


BARCELONA, 9 abr. (EUROPA PRESS) -

El president del Cercle d'Economia, Josep Piqué, ha augurat aquest dimarts que no hi haurà generació d'ocupació neta fins al 2015, si bé el començament de la recuperació de les entitats financeres, les empreses i les famílies no arribarà fins a finals del 2016 i principis del 2017.

"Tenim per davant un llarg camí d'esforç i sofriment", ja que ha indicat que no es produirà un punt d'inflexió fins a finals d'aquest any o principis del 2014 a l'assemblea general de l'Associació de Fabricants i Distribuïdors Aecoc, que s'ha celebrat aquest dimarts i a la qual han assistit uns 150 empresaris.

En aquest context, ha assenyalat que "si s'afegeixen les turbulències i les inquietuds, la desconfiança és gairebé insuportable amb vista a superar els desequilibris", i ha apuntat que la desocupació seguirà creixent.

Ha sostingut que Espanya sempre ha sortit de les crisis gràcies al dinamisme dels mercats exteriors, una sortida que també serà la solució per a la crisi actual: "Això també serà així en aquesta crisi, però ho hem de fer de manera més prolongada i serà més dolorós".

Ha afegit que la reforma laboral del Govern ha solucionat "problemes endèmics" al propiciar una més flexibilització en la negociació col·lectiva, si bé no ha abordat la segmentació entre col·lectius de treballadors, i Piqué ha advocat per avançar cap a un contracte únic.

NO AL RESCAT

Ha indicat que a Espanya s'ha produït un intens debat sobre les institucions polítiques i un altre sobre si el país hauria de ser objecte d'un rescat global, sobre el que s'ha mostrat contundent: "No necessitem un rescat ni a la grega ni a la portuguesa, sinó una reducció dels costos de les nostres necessitats de finançament".

Ha lamentat la crisi política i institucional que viu Espanya, que ha assegurat que és la pitjor de totes al minvar l'autoritat moral de les institucions per transmetre al país un model de futur amb garanties d'estabilitat".

"És important recuperar com més aviat millor el prestigi de les institucions i la classe política perquè el risc d'Itàlia ho tenim molt a prop", ha assegurat el també president de Vueling, que ha lamentat la crisi que viu Europa.

En aquest sentit, ha insistit que Europa viu "un procés de desinstitucionalització derivat d'un problema de governança, i alhora ha destacat que s'ha produït una unió monetària, però no econòmica ni fiscal.

"Europa comença a ser percebuda com un problema, responsable dels sacrificis que hem de suportar. Tenim la sensació que no mana Europa, sinó un país", ha dit referint-se a Alemanya.

Ha lamentat que no existeixen els contrapesos del passat perquè "França està en una posició molt feble, Itàlia està instal·lada en el caos polític, i Espanya es troba abstreta en els seus propis problemes, mentre que el Regne Unit ni aquesta ni se li espera", ha dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés