Publicat 14/02/2018 13:19

El procés llança unes pèrdues d'uns 50 milions per al sector hoteler de Barcelona

Turistes davant la Sagrada Família
EUROPA PRESS

En termes comparatius, aquest any l'impacte del procés es reflectirà fins a setembre

MADRID, 14 febr. (EUROPA PRESS) -

El sector hoteler a Barcelona va perdre mig milió d'euros al dia en ingressos per habitació disponible (RevPar) en el tercer trimestre de l'any a causa del procés independentista a Catalunya, després d'haver crescut a un ritme rècord del 16% en els nou primers mesos, segons dades d'un estudi elaborat per STR i Magma Consulting.

"Els hotels a Barcelona van ingressar 14 euros menys al dia per habitació disponible en el tercer trimestre de l'any (2017), la qual cosa en total suma al voltant de 50 milions d'euros perduts en RevPar a la Ciutat Comtal en el tercer trimestre", ha assenyalat el responsable per a la Península Ibèrica de STR, Javier Serrano.

De fet, des de STR han apuntat que aquest descens dels ingressos només atén al RevPar, per la qual cosa "les pèrdues en el tercer trimestre a Barcelona poden haver estat més grans en deixar d'ingressar també en altres aspectes com transport, compres o activitats turístiques", ha recalcat Serrano

La ciutat de Barcelona s'ha vist afectada per un "clar descens" de l'ocupació hotelera en els tres últims mesos de l'any, arran del procés independentista a Catalunya. A més, segons l'estudi, després de registrar un augment del RevPar del 16% fins a setembre, els ingressos per habitació disponible van caure un 10,8% a l'octubre, un 12,3% al novembre i, finalment, es van desplomar un 23,9% al desembre.

Després d'aquestes caigudes del RevPar, iniciades amb la consulta independentista, en el conjunt de l'any Barcelona va registrar un augment del 8% ingrés per habitació disponible (RevPar) gràcies a que el creixement registrat fins a setembre va ser rècord, superior al 16%.

XIFRES NEGATIVES PER AL 2018

De cara al 2018, des de STR esperen que Barcelona registri xifres negatives tant en el RevPar, com en l'ocupació i el preu mitjà diari per habitació (ADR) fins a setembre d'aquest any.

Això es deu al fet que el 2017 la Ciutat Comtal va registrar grans nombres en aquest període, que després dels nou primers mesos es va veure frenat per la crisi catalana.

"Barcelona esperem que tingui dades negatives al llarg de l'any no perquè deixi de créixer, sinó perquè en comparació amb les bones dades del 2017 fins a setembre es veuran dades negatives que no aconseguiran els mateixos creixements", ha explicat Serrano.

MÀLAGA, LA NOVA BARCELONA

D'altra banda, gràcies als bons resultats registrats per Màlaga el passat any, sent la segona ciutat espanyola amb un creixement més gran en ingrés per habitació disponible amb un increment del 17% --només per darrere de Madrid (+18%)--, des de STR creuen que la ciutat andalusa "podria ser la nova Barcelona en termes de creixement".

De la ciutat, STR ha destacat la seva oferta cultural, gastronòmica i de 'sol i platja', amb la qual cosa esperen un bon creixement del RevPar per al 2018, concorde al que es va registrar el passat any.

No obstant això, Serrano ha apuntat que Màlaga "encara té molt per créixer i compta amb un gran marge de millora", sobretot en el preu mitjà per habitació disponible (ADR).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés