Actualitzat 13/01/2023 15:55

Puigdemont recorrerà la decisió del TS de mantenir-lo processat per malversació i canviar la sedició per desobediència

Archivo - L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont
Europa Press/Contacto/Dwi Anoraganingrum - Archivo

MADRID, 13 gen. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont recorrer contra la interlocutria dictada dijous per l'instructor del procés, Pablo Llarena, que ajusta el seu processament a la reforma penal i el manté per malversació per reemplaant el derogat delicte de sedició pel de desobedincia, segons han informat fonts del seu entorn a Europa Press.

Es tracta de la interlocutria amb la qual el magistrat del Tribunal Suprem (TS) va adaptar el processament de Puigdemont i els altres encausats del procés a la reforma penal que va entrar en vigor el mateix dijous, per la qual es va eliminar el delicte de sedició i es va modificar el de malversació.

En el cas de l'expresident, va substituir el delicte de sedició --penat amb entre 10 i 15 anys de presó i inhabilitació-- per un de desobedincia --castigat amb multa de 3 a 12 mesos i inhabilitació de 6 mesos a 2 anys--, en considerar que els fets perseguits no encaixen en el delicte de desordres públics.

Llarena va descartar que se'l pugui processar pel nou delicte de desordres públics agreujats, creat amb aquesta reforma penal, ja que no existia quan va tenir lloc el procés.

Tampoc no va veure possible que se'ls jutgi pel delicte de desordres públics vigent el 2017 perqu aleshores se sancionaven exclusivament "els inductors o esvalotadors que directament inciten a alterar la pau pública amb actes de violncia sobre les persones o sobre les coses".

I pel magistrat aix no és aplicable al procés perqu els encausats "van desplegar i van impulsar una desobedincia civil i una insurrecció institucional orientada a alterar l'ordre constitucional sense cap crida a la violncia".

A més, va mantenir el processament pel delicte de malversació, per en la versió agreujada, la que es manté malgrat la reforma penal. Es tracta de l'article 432.2 del Codi Penal, castigat amb entre 4 i 8 anys de presó per que poden arribar fins a 12 anys de presó "si el valor del perjudici causat o del patrimoni públic apropiat excedeixi de 250.000 euros". En tot cas, imposa una pena d'inhabilitació d'entre 10 i 20 anys.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés