Publicat 08/04/2023 15:09

Rafael González (Endesa) assegura l'"aposta per Catalunya" amb 700 MW de nova potència renovable

Fotomontatge del projecte de parc elic Galatea a la comarca de l'Alt Empord (Girona)
ENDESA

Endesa vol "contribuir" a transformar el model energtic de Catalunya i a la seva descarbonització

BARCELONA, 8 abr. (EUROPA PRESS) -

El director general de generació d'Endesa, Rafael González, ha assegurat a Europa Press que Egpe (la seva divisió de renovables Enel Green Power Espanya) "aposta per Catalunya", on projecta uns 700 megawatts (MW) de nova potncia renovable entre elics, fotovoltaics i projectes en hibridació.

Endesa té planificades inversions per 700 milions d'euros per implantar noves renovables a Catalunya en els prxims quatre anys, i es podria elevar a 1.000 milions si es materialitzen 300 MW més que estan en cartera, com va avanar 'Expansión'.

"Estem decidits a invertir i a contribuir en la transformació del model energtic a Catalunya i en la seva estratgia de descarbonització", ha dit González a Europa Press.

Egpe gestiona 2.000 MW hidrulics amb més de 50 centrals al llarg de les conques de Cataluya i 2 parcs elics que ja va adquirir en servei de 44 MW i 30 MW (Montargull i les Forques, entre les províncies de Lleida i Tarragona).

A LES 4 PROVÍNCIES

Dels 700 MW aproximadament en desenvolupament, 500 són elics en fase de tramitació repartits per les quatre províncies i 36 en dues plantes solars fotovoltaiques.

Les hibridacions "també tenen un pes significatiu" dels projectes, amb l'inici del desenvolupament d'installacions fotovoltaiques a la Central Hidrulica de Canelles (Lleida), en el sistema hidrulic del riu Noguera Pallaresa i aprofitant els parcs elics ja en servei a la Catalunya central.

Els projectes d'hibridació generen energia renovable amb dues o més fonts d'energia (com la hidrulica i la fotovoltaica) i compartint un mateix punt de connexió a la xarxa elctrica, la qual cosa permet generar més renovable aprofitant un punt de connexió ja existent sense crear noves infraestructures de distribució.

González ha explicat que "Egpe est prospectant noves oportunitats (300 MW) a Catalunya", fruit de la capacitat de connexió que REE pretén treure a concurs aquest any i nous projectes de menys grandria que puguin sorgir per connectar a la xarxa de distribució.

TRES PROJECTES AVANATS

Hi ha diversos projectes en diferents fases de tramitació a les 4 províncies per "aprofitar el recurs i equilibrar el territori", alguns dels quals estan en fase avanada.

Un dels que est avanat és el Parc Elic (PE) Galatea, el projecte d'elica de l'Alt Empord (Girona), de 49 MW, que ja té la declaració d'impacte ambiental i podria estar operatiu el 2025: "És capa de subministrar energia elctrica a la meitat de les llars de la comarca durant un any".

Altres projectes avanats són: a la Terra Alta (Tarragona) tres parcs elics amb 150 MW, que evacuarien en la subestació de la nuclear d'Ascó (Ribera d'Ebre); projectes elics a l'Anoia (Barcelona) amb 85 MW; i tres més a les Garrigues (Lleida), amb 150 MW.

La majoria dels projectes estan en tramitació i es preveuen posar en servei el 2025-26 (la fase de tramitació per adaptar un projecte a l'entorn i tenir permís de l'Administració sol trigar uns 2 anys, i després la construcció pot durar 9-15 mesos segons el projecte).

"GENEREN VALOR AL TERRITORI"

González ha destacat la voluntat de comptar amb l'acceptació social dels projectes renovables, amb "propostes que donin resposta a les necessitats de les comunitats locals"; en gran part, amb la construcció sostenible del projecte (installacions d'autoconsum, tancs de recollida de pluvials i cotxes elctrics, per exemple), i part de les installacions es donen en aquesta comunitat.

També ha destacat que desenvolupen iniciatives de formació, creació d'ocupació, projectes que comparteixin l'ús de la terra amb el sector primari, i fórmules per compartir amb la comunitat que parteixen de la inversió i de l'energia generada per la installació.

Ha posat com a exemple que Endesa acaba de llanar un producte de participació local perqu els habitants de l'Alt Empord participin de la inversió del parc Galatea amb una rendibilitat fixa de fins al 5,8% a 10 anys.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés