Actualitzat 09/04/2013 13:37

Rubalcaba defensa que el Rei tingui un estatus semblant al d'altres càrrecs públics i declari els seus béns

El secretario general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba
ONDA CERO

Afirma que la monarquia parlamentària segueix sent vàlida però proposa fer una sèrie de canvis en el marc d'una reforma constitucional


MADRID, 9 abr. (EUROPA PRESS) -

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha defensat aquest dimarts que el Rei i els altres membres de la Casa Reial tinguin un estatus semblant al d'altres càrrecs públics que han de presentar una declaració dels seus béns i el seu patrimoni.

"Sóc partidari que el Rei tingui un estatus semblant al que tenen la resta dels responsables públics, com els diputats, els senadors i els membres del Govern, que tenim una declaració de béns i de patrimoni", ha dit en una entrevista a Onda Cero recollida per Europa Press, i ha afegit que aquest estatus haurien de tenir-lo també els altres membres de la Casa Reial.

Rubalcaba ha afirmat que el seu partit està "satisfet" pel fet que el Palau de la Zarzuela hagi proposat que la institució estigui subjecta a la Llei de Transparència, ja que es finança amb "diners dels ciutadans". "L'Estat no volia, però suposo que ara que la Casa del Rei ha dit que sí, doncs dirà que sí", ha afegit.

"Segurament caldrà fer altres canvis, com la resta de les institucions espanyoles", perquè "la crisi ha produït un deteriorament institucional molt gran i ho hem d'abordar", ha subratllat.

EN EL MARC D'UNA REFORMA DE LA CONSTITUCIÓ

Segons la seva opinió, els canvis relatius a la Direcció de l'Estat s'haurien de fer en el marc d'una reforma més àmplia de la Constitució que sigui el resultat d'una "reflexió meditada", però mantenint la decisió que Espanya sigui una monarquia parlamentària, que, 35 anys després, "segueix sent plenament vàlida".

El líder de l'oposició també ha apuntat altres "temes pendents" que requereixen una reforma, com ara els referents al dret de les dones a heretar la Corona o una sèrie d'"indefinicions sobre la Casa Reial" -que no ha precisat- que fins ara no s'havien plantejat.

Segons la seva opinió, els "moments de dificultat" que travessa la monarquia actualment han portat a "aprofundir en aquestes reflexions", però també cal revisar altres institucions, com ara els partits polítics, el sistema electoral o el Senat.

"Crec que cal parlar tranquil·lament per buscar consensos sobre una reforma constitucional que a més, aprofiti per fer alguns canvis socials i per recollir alguns drets que estan fora de la Constitució i que han de tenir aquest marxamo constitucional que els garanteix", ha destacat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés