Actualitzat 31/08/2022 11:05

Mor Mikhaïl Gorbatxov, l'últim líder soviètic

Jörg Carstensen/dpa - Archivo

L'exdirigent, de 91 anys, deixa un llegat polític especialment reconegut fora de Rússia

MADRID, 31 (EUROPA PRESS)

L'exdirigent soviètic Mikhaïl Gorbatxov, artífex dels primers passos de la Rússia moderna, ha mort aquest dimarts en un hospital de Moscou als 91 anys d'edat, en el que suposa la defunció d'un dels grans símbols polítics del segle XX, associat al final de la guerra freda.

Gorbatxov ha mort aquest dimarts a la nit "després d'una malaltia greu i perllongada", segons el breu missatge públic de l'Hospital Clínic Central de la capital, recollit per les agències de notícies oficials russes.

Va dirigir l'Unió Soviètica entre el 1985 i el 1991, primer al capdavant del Comitè Central del Partit Comunista i del Soviet Suprem i ja després com a president. La seva carrera va culminar el 1991, quan va dimitir després de l'acord de dissolució subscrit amb Bielorússia i Ucraïna, ja amb el teló d'acer en retirada.

Premi Nobel de la Pau el 1990, simbolitzava tant dins com fora de Rússia la fi d'una era per la poderosa Unió Soviètica i el seu llegat continuava sent incòmode en certs sectors interns, de manera que la seva imatge no es venera tant com la d'altres dirigents associats a èpoques de grandesa.

L'actual president, Vladímir Putin, l'ha reconegut no obstant això com un dels estadistes més importants de la història a nivell mundial, però la veritat és que en els últims anys es mantenia en un discret segon pla polític. De fet, no consta cap pronunciament oficial sobre l'actual conflicte bèl·lic a Ucraïna.

Gorbatxov va insistir al març del 2021, en complir 90 anys, en la seva defensa de la perestroika, la política reformista que va obrir les portes del que avui és Rússia. Considerava aquesta iniciativa, desenvolupada al costat del glàsnost, el seu assoliment polític més gran i no ho ocultava.

"Estic completament convençut que era necessària i que ens vam moure en la direcció correcta", va dir llavors en una entrevista a l'agència TASS, en recordar una etapa en la qual "el poble va guanyar llibertat" i es va posar fi a "un sistema totalitari".

FUNERAL

En el terreny personal, Gorbatxov va compartir la vida al costat de la seva dona, Raisa, morta el 1999 i amb qui va tenir una filla, Irina. Fonts pròximes a l'exdirigent han assegurat al diari TASS que havia expressat el desig de ser enterrat al costat de la seva dona al cementiri Novodévitxi de Moscou.

La data del funeral i la magnitud dels homenatges que el Kremlin està disposat a fer per Gorbatxov són ara com ara una incògnita, en un context marcat per la guerra d'Ucraïna que, previsiblement, limitarà la presència de dirigents occidentals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés