Actualitzat 20/09/2022 15:51

Salvador Illa defensa "institucions fortes" com l'aprenentatge de la pandèmia

El primer secretari del PSC i exministre de Sanitat, Salvador Illa, en una entrevista d'Europa Press
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Rebutja "buscar la confrontació per la confrontació" després de les crítiques d'Ayuso al seu llibre

BARCELONA, 20 set. (EUROPA PRESS) -

El primer secretari del PSC i exministre de Sanitat, Salvador Illa, defensa que, de la pandèmia de covid-19, se n'extreuen lliçons com valorar el sistema sanitari públic i universal, la indústria i la ciència: "Són moltes lliçons, però es poden resumir en una: la necessitat de tenir institucions fortes i el valor de la política com a servei públic".

Ho ha dit aquest dimarts en una entrevista d'Europa Press, en la qual ha assegurat que el seu llibre 'El año de la pandemia' (Ediciones Península) vol ser una "reivindicació de les institucions i de la política", a més d'un homenatge als ciutadans espanyols i a la seva resposta a la pandèmia.

El llibre, amb més de 300 pàgines i pròleg del director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (Ccaes), Fernando Simón, repassa la gestió i vivències d'Illa al capdavant del Ministeri de Sanitat quan es va declarar la pandèmia de covid-19, i revisita els moments més durs i també els positius, com l'inici de la vacunació, que va ser "el més feliç".

Illa ha explicat que ha escrit el llibre des d'un esperit constructiu i amb la voluntat d'extreure alguns dels aprenentatges de la pandèmia: "Vol ser un homenatge a l'actitud de tots els ciutadans espanyols, en particular de tot l'àmbit sanitari, i una reivindicació de les institucions i de la política".

Considera que, en l'àmbit moral, la covid ha contribuït a valorar la dimensió comunitària respecte a l'individualisme, i també a contemplar professions tenint en compte "el seu valor social" i no només la retribució econòmica, com el personal de neteja en l'àmbit sanitari i els treballadors de les cadenes de distribució alimentària, ha dit.

"N'anirem extraient més lliçons. Encara estem en un període de reflexionar i d'assumir el que ens ha passat", ha avisat l'exministre i ara cap de l'oposició al Parlament, que ha sostingut que alguns d'aquests aprenentatges s'estan traduint en decisions polítiques, com el reforç de la salut pública.

Preguntat per si una política de curt termini pot dificultar la posada en pràctica d'aquests aprenentatges, ha sostingut que "és molt difícil que no hi hagi un reflex amb més o menys intensitat i claredat del que ha passat. Això si que passarà, una altra cosa és el ritme al que passi", ja que hi ha canvis que creu que es poden produir a més llarg termini.

Ha assegurat que no es penedeix de cap de les decisions que va prendre al capdavant del Ministeri, perquè es van prendre d'acord amb el criteri científic, tenint en compte la posició d'organismes internacionals i multilaterals i treballant amb les comunitats autònomes: "Vam actuar com havíem d'actuar i l'actuació va ser més que decent, i crec que la perspectiva del temps també ajuda a veure-ho d'aquesta manera".

GESTIÓ D'AYUSO

Preguntat per la gestió de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha remarcat que ha escrit el llibre de manera constructiva i que hi rememora l'estat d'alarma que es va declarar a Madrid per la segona onada de covid, i ha elogiat el comportament dels ciutadans madrilenys durant la pandèmia.

Ha rebutjat valorar les crítiques que Ayuso va fer dilluns al seu llibre: "Discutir per discutir i assenyalar tot el que va malament i generar una actitud negativa en la societat, i buscar la confrontació per la confrontació, a mi això em sembla que és una cosa més de la dècada passada, i no m'interessa".

"No entenc la política de cap altra manera que no sigui com a servei públic", ha proclamat Illa, que ha descartat que es penedeixi d'haver deixat el càrrec al Ministeri per liderar la candidatura del PSC a les eleccions catalanes del febrer de l'any passat.

Ha assegurat estar molt il·lusionat i convençut de la tasca que fa al capdavant del PSC i "construint una alternativa a Catalunya" al govern de Pere Aragonès que considera que no governa i que exerceix de camisa de força per a les potencialitats de Catalunya.

COVID I POLÍTICA CATALANA

Preguntat per si el repte de treballar per presidir la Generalitat és equiparable al de gestionar la pandèmia, ha assenyalat que són coses diferents i que té per objectiu servir Catalunya: "Tinc l'ambició de contribuir a millorar Catalunya, i tenim les idees, el projecte i els equips per poder-ho fer força millor del que ho està fent el Govern".

"A nivell personal, després d'haver estat al capdavant del Ministeri durant aquell any, he vist totes les meves expectatives personals més que superades, per tant no em mou un afany personal de tenir més o menys notorietat o responsabilitat, perquè crec que serà difícil que pugui tornar a tenir un nivell de responsabilitat com el que vaig tenir", ha subratllat el dirigent socialista.

Preguntat per si la pandèmia ha influït en la política catalana i en el procés independentista, ha destacat que ha estat "un bany de realisme per a tothom, no només per a Catalunya", i ha avisat que la invasió russa d'Ucraïna és un segon bany de realitat que demostra que les solucions passen per treballar-les conjuntament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés