Publicat 27/02/2018 18:20

El TC anul·la un article del decret del Fons de Carboni perquè envaeix competències de Catalunya

Tribunal Constitucional
EUROPA PRESS

BARCELONA, 27 febr. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional i nul·la la facultat que s'atribueix a la Comissió Executiva del Fons de Carboni per a una Economia Sostenible de "reconèixer entitats independents per verificar les reduccions d'emissions", de l'article 8.2 del Reial decret 1494/2011, perquè envaeix competències de la Generalitat.

En la sentència, recollida per Europa Press, el TC declara que la referència a la Comissió executiva, continguda en l'article 8.2 i la disposició addicional única, tots dos del Reial decret 1494/2011, pel qual es regula el Fons de Carboni per a una Economia Sostenible, vulnera les competències de la Generalitat i per tant és inconstitucional i nul·la.

Aquest decret de 24 d'octubre de 2011, que regula la compra de crèdits de carboni, té per objectiu promoure l'activitat econòmica baixa en carboni i complir els compromisos internacionals de reducció d'emissions assumits per Espanya.

El 2 de març de 2012, l'Advocat de la Generalitat va interposar conflicte positiu de competències davant l'Alt Tribunal contra els articles 7.4, 8.2, 14, 15, i la disposició addicional única d'aquest decret per vulnerar les competències de la Generalitat en matèria de medi ambient, encara que ara el tribunal falla que solament envaeix competències el 8.2 i que la resta són constitucionals.

La impugnació se centrava fonamentalment en l'article 7 i, més concretament, en l'assignació de funcions (normatives i executives) que al punt 4 es fa a favor del Consell Rector i la Comissió Executiva del Fons, en detriment de la seva realització pels òrgans competents de les comunitats autònomes al seu respectiu territori.

Considerava que envaïa competències per atribuir al Consell Rector del Fons la determinació de les prioritats per a l'adquisició de crèdits de reduccions verificades d'emissions procedents de projectes situats al territori nacional, i reclamava la territorialització de la part del Fons al fet que es refereix l'article 7 del Reial decret 1494/2011 per a la seva gestió autonòmica.

Per la seva banda, l'Advocat de l'Estat sostenia que els preceptes impugnats han estat dictats en el marc de les competències estatals recollides en l'article 149.1.13, 23 i 25 de la Constitució, i que es respecta en ells els principis de cooperació i col·laboració amb les autonomies.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés