Publicat 21/12/2022 22:47

El TC manté la suspensió de la tramitació al Senat de la reforma per renovar el tribunal

Archivo - Arxivo - Faana del Tribunal Constitucional
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press - Archivo

   La Cambra alta havia recorregut per poder aprovar dem les dues esmenes impugnades pel PP

   MADRID, 21 des. (EUROPA PRESS) -

   El Tribunal Constitucional (TC) ha ratificat aquest dimecres la decisió que va adoptar fa amb prou feines 48 hores de suspendre la tramitació parlamentria, ja al Senat, de les dues esmenes incorporades a la proposició de llei sobre la sedició i la malversació que cerquen renovar el propi TC, desestimant d'aquesta forma el recurs presentat per la Cambra alta per poder debatre i votar en el seu Ple de matí la reforma proposada.

   Després de més de tres hores d'intensa deliberació entre els seus 11 magistrats, la cort de garanties ha confirmat la seva resolució inicial amb els mateixos vots amb els quals la va adoptar: els 6 del bloc conservador enfront dels 5 de la minoria progressista.

   I aix després de rebutjar la tramitació de les recusacions d'Unides Podem (UP) i la Fiscalia contra el president del TC, Pedro González-Trevijano, i el magistrat Antonio Narvaéz. D'haver-los apartat, s'hauria produt un canvi de majoria a favor del bloc progressista.

   Unides Podem (UP) ja ho va plantejar davant les mesures cautelarísimas reclamades pel PP en el seu recurs d'empara contra aquestes esmenes, per el TC va considerar que llavors no era el moment processal oportú.

   Podem havia tornat a recusar aquest dimecres, adduint que aquests dos magistrats tenen un "inters directe" en qu les citades esmenes no s'aprovin perqu, de fer-ho, serien substituts pels dos candidats nominats pel Govern central: l'ex ministre de Justícia Juan Carlos Campo i l'ex alt crrec de Moncloa Laura Díez.

   La Fiscalia també havia interessat obrir un incident de recusació contra González-Trevijano i Narváez, en observar una "inqüestionable vinculació directa dels citats membres del Ple amb l'objecte de tramitació parlamentria". Al seu parer, era "objectivament inqüestionable la incidncia automtica d'aquesta norma en la situació personal/professional de tots dos".

SEGON PLE URGENT EN 48H

   González-Trevijano ha hagut de convocar aquest Ple extraordinari amb amb prou feines unes hores de marge, després que el Senat formulés un recurs de súplica per intentar aixecar les mesures cautelarísimas que el TC va acordar fa dos dies a instncies del PP.

   La intenció del Senat era arribar a temps perqu en el seu Ple del matí es pogués debatre i votar la proposició de llei --amb totes les seves esmenes--, de manera que quedés aprovada definitivament, després que el Congrés dels Diputats l'avalés la setmana passada.

   Es tracta del segon Ple extraordinari que celebra el TC amb prou feines en 48 hores. El dilluns, després de més de nou hores, va acordar admetre el recurs del PP i les mesures cautelarísimas, una decisió indita, ja que en els seus més de 40 anys d'histria mai havia paralitzat una tramitació parlamentria a les Corts Generals.

   Segons va informar llavors el TC, els magistrats van considerar que l'avan de la tramitació parlamentria causa un dany de difícil reparació als legisladors 'populars', que invocaven l'article 23 de la Constitució, on es recull el dret a la participació política dels ciutadans a través dels seus representants.

   Sobre el fons de l'assumpte, el Constitucional va explicar que va donar entrada al recurs 'popular' perqu la vulneració allegada pel PP no és descartable, atenent a la doctrina constitucional sobre l'exercici del dret d'esmena i la relació d'homogenetat que ha d'existir entre les esmenes i la iniciativa legislativa que es pretén modificar.

   Així mateix, va indicar que l'assumpte plantejat en aquest recurs d'empara té especial transcendncia constitucional perqu suscita una qüestió jurídica de "rellevant i general repercussió social", que a més té "unes conseqüncies polítiques generals".

   El PP es dirigia, en concret, contra els acords de la Taula de la Comissió de Justícia del Congrés pels quals es van admetre a trmit ambdues esmenes i contra la decisió del president d'aquesta Comissió, Felipe Sicília, de no revocar-los.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés