Publicat 27/02/2022 14:33

Tribunal de Comptes decideix dem sobre l'aval de l'ICF per a les fiances per les despeses d'acció exterior del procés

MADRID, 27 febr. (EUROPA PRESS) -

La Sala de Justícia del Tribunal de Comptes ha assenyalat per a aquest dilluns 28 de febrer la votació i sentncia sobre els recursos presentats per les defenses contra la decisió de rebutjar els avals públics de l'Institut Catal de Finances (ICF) presentats per excrrecs del Govern catal per afrontar la fiana 5,4 milions d'euros que se'ls va imposar per la seva responsabilitat comptable pel presumpte ús irregular de fons per a l'acció exterior --les ambaixades catalanes i el Diplocat--.

Va ser a l'octubre del 2021 quan la delegada instructora del Tribunal de Comptes Esperanza García Moreno va rebutjar els 28 avals presentats per excrrecs del Govern de la Generalitat de Catalunya, entre els quals hi ha els expresidents Carles Puigdemont i Artur Mas, i l'ex-vicepresident Oriol Junqueras, per cobrir la seva part de la fiana.

La instructora no va admetre que fos la Generalitat --a través de l'Institut Catal de Finances (ICF)-- qui presentés avals. La decisió arribava sense informe dels serveis jurídics de l'Estat sobre la idonetat d'aquest mecanisme d'aval, després que al setembre l'Advocacia de l'Estat entengués que no procedia pronunciar-se perqu eren part personada en el procediment que se segueix a l'rgan fiscalizador.

La delegada instructora assenyalava que "atenent a la coherncia del sistema d'indemnidad de l'agent públic", i a la interpretació de les normes jurídiques conforme amb l'article 3 del Codi Civil, "el fianament mitjanant aval garantit amb fons públics de les conductes doloses o marcades per actes fets amb negligncia o culpa greu no pot quedar legalment emparat".

"En relació amb el context, l'mbit del qual no pot deslligar-se del sistema de responsabilitat judicial, penal i comptable existent al nostre Ordenament Jurídic i al propi objecte del decret-llei de la Comunitat Autnoma de Catalunya 15/2021, de 6 de juliol, de creació del fons complementari de Riscos de la Generalitat de Catalunya, cal concloure que el fianament mitjanant aval garantit amb fons públics (...) no pot quedar legalment emparat", precisava.

En el marc del seu argument, citava també el Rgim Jurídic del Sector Públic, que "no contempla que es pugui procedir, en cap cas, a donar cobertura pública al patrimoni privat de les persones al servei de l'Administració que haguessin obrat amb dol, o culpa o negligncia greu en la generació del dany, sigui aquest ocasionat a aquella o a tercers".

L'EMBARGAMENT DE BENS

En aquest mateix acte, la jutge va avisar que COM que ja s'havia venut "amb excés" el termini per dipositar o afermar les presumptes responsabilitats comptables, procedia "l'embargament dels bens i drets de les persones que, havent estat declarades presumptes responsables comptables, van aportar els referits avals" de l'ICF.

Entre aquestes persones es trobaven tant els expresidents catalans Puigdemont i Mas, com Junqueras i els exconsellers Raül Romeva o Andreu Mas-Colell. Segons consta en l'escrit, 28 dels 34 ex-crrecs als quals se'ls va exigir fiana van presentar avals vinculats a l'ICF de la Generalitat.

La instructora avisava en el seu escrit que contra aquesta resolució cabia recurs davant la Sala de Justícia del Tribunal de Comptes, per advertia a més que aix no implicava la suspensió de les actuacions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés