Actualitzat 04/07/2022 13:45

El TSJC constata la "impossibilitat" d'aplicar el 25% i plantejarà la nova normativa al TC

Archivo - Façana del Palau de Justícia de Catalunya
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS - Archivo

Planteja portar-ho al TC perquè estudiï si la normativa impulsada pel Govern vulnera la Constitució

BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)

El Tribunal Superior de Justícia de Cataluya (TSJC) ha constatat la "impossibilitat legal" d'executar la sentència que obliga a impartir un 25% d'hores lectives en castellà a les aules perquè es contradiu amb la nova normativa catalana sobre l'ús de llengües oficials en l'ensenyament, i plantejarà una qüestió d'inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional (TC).
 
Pel TSJC, aquesta normativa "suscita seriosos dubtes sobre la seva validesa per vicis d'inconstitucionalitat" perquè impedeix de manera sobrevinguda aplicar la sentència, i per això en una providència consultada per Europa Press resol plantejar aquesta qüestió d'inconstitucionalitat.
 
En concret, els magistrats assenyalen que la decisió és incompatible amb el nou decret del Govern que fixa explícitament la "inaplicació" de percentatges en els projectes lingüístics de les escoles i amb la nova llei sobre l'ús i l'aprenentatge de llengües oficials, que estableix el català com la llengua normalment emprada com a vehicular i fixa el castellà com a llengua curricular que s'utilitzarà en els termes establerts en els projectes lingüístics dels centres, sense fixar percentatges.
 
El 31 de maig, la Generalitat va demanar al TSJC que declarés aquesta impossibilitat legal d'executar la sentència a causa del nou marc normatiu, al qual es va oposar l'Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), personada en el procediment com a part afectada, i en canvi va demanar que el tribunal fixés que la Conselleria d'Educació no havia complert l'ordre d'aplicar la sentència.
 
El TSJC valora que el decret del Govern sobre projectes lingüístics impedeix fixar un percentatge mínim d'ús del castellà, com fa la sentència, mentre que la llei sobre llengües oficials "estableix la consideració del castellà com a llengua d'ús curricular, en contradicció amb el fonament constitucional que va determinar la decisió de la sentència i que es va concretar en el reconeixement del castellà com a llengua vehicular".
 
Per això, considera que les dues normes "defineixen un model lingüístic en l'àmbit escolar que resulta incompatible amb els paràmetres presos en consideració amb la sentència".

QÜESTIÓ D'INCONSTITUCIONALITAT

De cara a la qüestió que volen plantejar al TC, els magistrats consideren que la nova normativa del Govern podria infringir l'article de la Constitució que estableix el castellà com a llengua oficial de l'Estat a més del deure de conèixer-la i el dret d'utilitzar-la.
 
Com que la nova normativa que impedeix aplicar la sentència es va aprovar després de dictar-se la decisió, el tribunal planteja que podria contravenir l'article de la Constitució que protegeix els principis de legalitat, jerarquia normativa, irretroactivitat de les sancions i seguretat jurídica, a més de l'apartat que fixa l'obligació de complir sentències fermes.
 
Els jutges també plantegen que el Govern pot haver infringit la Constitució i l'Estatut en aprovar un decret llei, que està reservat a situacions "d'extraordinària i urgent necessitat".
 
El tribunal ha donat a les parts del procediment i a la Fiscalia deu dies perquè es pronunciïn sobre la intenció de plantejar aquesta qüestió d'inconstitucionalitat.
 



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés