Actualitzat 16/11/2018 18:33

La UPC impulsa la creació de 330 empreses i 4.500 llocs de treball durant els 20 anys del Programa Innova

UPC Campus Nord
EUROPA PRESS - Archivo

Sota el paraigua d'aquesta iniciativa s'han sol·licitat més de 500 patents

BARCELONA, 16 nov. (EUROPA PRESS) -

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a través del seu Programa Innova, ha contribuït en la creació de 330 empreses entre 'spin-offs' i "start-ups" --80 'spin-off' estan participades per la universitat--, que han generat uns 4.500 llocs de treball.

Així ho han explicat aquest divendres en una trobada amb mitjans el rector de la UPC, Francesc Torres; el vicerector de Transferència de Coneixement i Innovació de la UPC, Jordi Berenguer, i el professor emèrit Francesc Solé Parellada, que han indicat que sota el paraigua d'aquest programa també s'han sol·licitat més de 500 patents i s'han llicenciat 223 tecnologies.

El programa Innova compleix 20 anys des de la seva creació el 1998, sent aleshores una iniciativa pionera a Catalunya i en el conjunt d'Espanya en fomentar l'esperit emprenedor i la cultura de la innovació des de la universitat, afavorint així la creació d'empreses basades en el coneixement i la tecnologia.

"Amb aquest programa la UPC és referent com a universitat emprenedora. Tenim el compromís de contribuir en la incorporació dels nostres universitaris al teixit industrial", ha destacat Torres.

En concret, la iniciativa ha servit de trampolí tecnològic per a la creació d'empreses com Fractus, que va patentar la primera antena fractal del món i que és una tecnologia que incorporen tots els telèfons mòbils; Nice Fruit, la primera empresa del món capaç de congelar qualsevol tipus de fruita i hortalissa fresca mantenint intacta la seva estructura cel·lular, i Mimetis Biomaterials, que crea materials i tecnologies per a la regeneració òssia, entre d'altres.

I és que la UPC ja genera el 40% de les 'spin-offs' que neixen en el sistema universitari català, és a dir, de les 150 empreses creades aquest 2018 un total de 60 han sorgit de la comunitat de la UPC, i prop d'un 10% de les 'spin-offs' universitàries creades en el conjunt d'Espanya entre 1998 i 2015 han nascut d'aquesta universitat catalana.

Solé Parellada ha detallat que el paper del Programa Innova es basa a rebre els emprenedors, avaluar la seva proposta i ajudar-los a crear un prototip i un pla d'empresa, i a través d'aquesta iniciativa també se'ls ajuda a trobar fons i espais per crear l'empresa, a la qual també s'ajudarà a consolidar.

Berenguer ha explicat que els sectors amb més futur en els quals s'ha d'incidir són l'agroalimentari, el biomèdic, la indústria 4.0 i tot el que està relacionat amb la transició energètica.

La UPC compta amb un parc de 100.000 metres quadrats de superfície per incubar empreses, fer-les créixer i consolidar-les, i el seu programa d'emprenedoria i innovació ha contribuït a formar 25.000 estudiants.

ESPAIS EMPRÈN

La universitat també ha consolidat els denominats 'Espais Emprèn', uns espais de 'coworking' perquè universitaris i recentment titulats --la UPC té 6.000 titulats anuals-- puguin desenvolupar la seva idea de negoci.

Des que el 2014 es va inaugurar el primer Espai Emprèn UPC al Campus Nord de Barcelona i amb la posada en marxa de l'Espai Emprèn del campus de Terrassa (Barcelona) ja s'han preincubat més de 40 projectes d'estudiants i s'ha ofert suport a més de 500 emprenedors.

L'objectiu de la UPC és replicar aquest model i per això inaugurarà un nou Espai Emprèn a Vilanova i la Geltrú (Barcelona) el 3 de desembre, i s'està treballant per obrir-ne un altre a Castelldefels (Barcelona).

"Hem de crear oportunitats aquí, al país, perquè el nostre talent no se'n vagi", ha dit Torres, que ha afirmat que un 96% dels titulats de la UPC troba feina en menys de tres mesos i que al voltant d'un 15% marxa a treballar a l'estranger.

La UPC celebrarà el 20è aniversari del Programa Innova aquest dijous vinent, dia 22 de novembre, en un acte que clausurarà el president de la Generalitat, Quim Torra.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés