Actualitzat 17/12/2013 22:38

Zapatero recepta diàleg a Mas perquè "cap" Constitució preveu una consulta ni la secessió

Zapatero y Artur Mas en la Moncloa
EUROPA PRESS

Veu que negociar la pregunta ja és "un martiri" per als partidaris de la consulta

BARCELONA, 11 des. (EUROPA PRESS) -

L'expresident del Govern epanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha receptat aquest dimecres al president de la Generalitat, Artur Mas, que dialogui i s'assegui a negociar amb l'Estat, perquè no hi ha "cap" Constitució al món que prevegi la convocatòria d'una consulta sobiranista i el dret d'una part del territori a separar-se.

En declaracions a TV3 recollides per Europa Press, ha admès que fa temps que no veu a Mas però té el seu respecte, i ha lamentat que l'aposta del president català passi per la consulta: "Sempre és molt millor asseure's a negociar que sortir a un balcó a obtenir molts aplaudiments. Els aplaudiments són més efímers que els grans acords".

Ha donat suport al president Mariano Rajoy que no vol ni pot permetre la consulta, al·legant que la llei no ho permet, per la qual cosa ha advertit que Mas no pot convocar una consulta sobiranista ni d'altres que la llei no permeti, i cedir en això conduirà a "un sistema que no pot funcionar".

"No pot funcionar un sistema que no respecta les regles de joc. És la garantia de la nostra llibertat", segons ell, que considera que encara es pot intentar arribar a un acord que freni la ruptura.

Malgrat haver reconegut la frustració que va generar la sentència del Tribunal Constitucional (TC) de l'Estatut, ha lamentat que des d'aleshores no s'hagi recuperat "un diàleg mínim" amb Catalunya i que no hi hagi hagut un debat al Congrés sobre la consulta.

Segons la seva opinió, les lleis democràtiques ja garanteixen les llibertats dels independentistes i ha apuntat que la Constitució del 1978 és el marc democràtic de tots els ciutadans, tot i que es pot reformar.

A més, ha remarcat que cap Constitució al món inclou la possibilitat de convocar una consulta perquè un territori pugui separar-se; a més ha dit que "els referèndums són camins de divisió".

"Fins i tot la pregunta ja és un martiri per als qui estan d'acord amb la consulta", ha apuntat, després de defensar que Espanya i Catalunya es necessiten i que ell sempre va intentar tenir-hi vincles.

Sobre l'impuls de l'Estatut i la seva promesa que donaria suport al que sortís del Parlament, ha dit que el seu suport li va costar "bastants embolics", i que li costa entendre que el text es retallés després.

Pel que fa a la pèrdua de pes del PSC a Catalunya, ha admès que ha passat moments "molt difícils" que, segons la seva opinió, tenen l'origen en el procés d'alternança política que hi ha hagut després dels últims anys de govern de Jordi Pujol al capdavant de la Generalitat.

Segons Zapatero, els últims quatre anys de Pujol i els quatre de Pasqual Maragall són decisius per entendre què està passant ara a Catalunya després de la formació del primer tripartit, "una experiència molt innovadora que és com si no hagués estat factible".

Per ell, en el sistema de partits català és díficil configurar majories sòlides i fortes, i per argumentar-ho ha exposat que ERC va ser "decisiva" al tripartit i ara ho és al Govern de CiU.

PILOTA D'OR PER A MESSI

En declaracions a Rac 1 recollides per Europa Press, l'expresident i 'culer' ha apostat perquè Leo Messi guanyi el Pilota d'Or, premi pel qual és finalista amb Cristiano Ronaldo i Franck Ribéry, tot i que el seu desig era que Xavi Hernández l'hagués guanyada quan va poder.

Veu bé l'equip a la Lliga si Messi "torna i és on ha de ser", però admet que serà una Lliga ajustada pel Reial Madrid, i ha recordat que les dues Champions League del Barça es troben entre els millors moments que va viure en el càrrec.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés