A comercialización de carne de Ternera Gallega creceu por encima do 3% en 2018

Tenreira Ali
EUROPA PRESS
Actualizado 14/03/2019 14:37:08 CET

Desde a indicación xeográfica destacan os datos positivos nun contexto de "diminución de consumo de carne a nivel xeral"

SANTIAGO DE COMPOSTELA, 14 Mar. (EUROPA PRESS) -

A Indicación Xeográfica Protexida Ternera Gallega pechou o ano 2018 cun crecemento do 3,4% en certificación e comercialización de carne, cun valor económico en primeira venda de 122 millóns de euros, e un mantemento das cifras de actividade no campo, con 8.199 explotacións e 132.868 tenreiros certificados.

Así o explicou este xoves o presidente do Consello Regulador das indicacións protexidas de carne de vacún de Galicia, Jesús González, que presentou os datos do último exercicio en compañía do conselleiro de Medio Rural, José González.

Durante a presentación, Jesús González destacou o incremento na comercialización o pasado ano, que se produce "nun momento no que está a diminuír o consumo de carne a nivel xeral".

En relación ao número de animais rexistrados, a denominación pechou o exercicio 2018 con 132.868 cabezas e 8.199 explotacións gandeiras inscritas, unhas cifras que supoñen unha lixeira diminución con respecto ao ano anterior (un 0,7% menos). No entanto, desde a indicación explica que estas cifras supoñen a "consolidación" dos tenreiros por encima dos 132.000, unha cantidade que actualmente ten "pouca marxe de crecemento".

En canto á certificación e comercialización de carne, a Indicación experimentou un "significativo crecemento", cun incremento do 2,3% no número de canais (até as 96.472) e do 3,4% no volume de carne comercializada baixo a denominación (até 21.369 toneladas). En cifras, isto supón que o pasado ano comercializáronse 712 toneladas de carne máis que no exercicio anterior.

O valor económico en primeira venda de carne comercializada foi de 122 millóns de euros, cun aumento tamén do 3,4%, dado que os prezos mantivéronse estables. Na actualidade están inscritas unhas 100 unidades relacionadas coa industria, aumentando lixeiramente con respecto ao ano anterior a cifra de comerciais cárnicas.

Por territorio, a provincia con maior peso tanto a nivel produtivo como industrial é Lugo, e, en canto a razas, a principal é a Rubia Galega unida ao cruzamento de Rubia Galega. Tanto a Ternera Gallega como a Ternera Gallega Suprema presentan un equilibrio nas súas cifras a nivel comercial.

Jesús González destacou os esforzos de promoción e difusión da indicación, que vende o 44% da súa carne en Galicia e o 53% no resto de España, mentres que o 3% dedícase á exportación, con Alemaña, norte de Portugal e Andorra como principais destinos.

VACA GALEGA E BOI GALEGO

Por outra banda, este xoves presentáronse tamén os datos do primeiro ano de funcionamento da Indicación Xeográfica Protexida Vaca Galega/Boi Galego, que rexistrou 683 explotacións inscritas con actividade e 8.593 vacas e bois. Na actualidade, conforman esta indicación 21 industrias e comerciais cárnicas, onde se certificaron 334 canais, que sumaron 138 toneladas de carne.

Durante 2018, destacou Jesús González, continuouse tamén o proceso de recoñecemento e rexistro da indicación na Unión Europea, unha cuestión na que criticou os dilatados prazos nos que se está desenvolvendo, e a promoción desta certificación en crecemento.

Finalmente, fíxose referencia aos elevados controis de procedencia e calidade aos que se somete a carne amparada polas indicacións protexidas. No caso de Ternera Gallega, realizáronse 22.503 inspeccións, tomáronse 2.538 mostras e realizáronse 3.124 análises e 2.174 probas de ADN. Na recentemente creada Vaca Galega/Boi Galego, fixéronse 718 inspeccións e 18 probas de ADN.

VALOR ENGADIDO

Durante a súa intervención no acto, José González reivindicou a procura da excelencia para garantir un rural que "vai ter futuro" e apostou por traballar para que o valor engadido deste tipo de produtos "quede no territorio" e beneficie aos gandeiros.

"A calidade dos nosos produtos está fóra de toda dúbida e temos que trasladalo", dixo o conselleiro, que expresou a súa "preocupación" por "incrementar os prezos" para outorgar máis beneficio aos produtores e reivindicou os beneficios de promoción e difusión de produtos amparados por indicacións xeográficas.

Aínda que recoñeceu o peso do sector lácteo, González tamén fixo fincapé na repercusión económica da produción de carne. "Temos que estar orgullosos do noso sector de vacún de carne, que é referencia en cantidade e calidade", destacou o conselleiro, que incidiu nos beneficios da internacionalización de cara a un plan estratéxico neste ámbito.

Contador