Decomisadas 45 toneladas de atún conxelado nun operativo na Coruña, Alacante, Cartaxena e Barcelona

Incautadas 45 toneladas de atún conxelado en 4 provincias
GUARDIA CIVIL
Actualizado 11/08/2018 13:00:15 CET

SANTIAGO / MURCIA, 11 Ago. (EUROPA PRESS) -

A Garda Civil incautou un total de 45 toneladas de atún conxelado nas provincias de Alacante, Cartaxena (Murcia), A Coruña e Barcelona.

A operación 'Atunali' contra a fraude no comercio de atún conxelado saldouse polo momento con catro persoas investigadas -de entre 49 e 59 anos-, como presuntos autores dun delito contra a saúde pública, fraude aos consumidores e falsidade documental. Enfróntanse a penas dun a catro anos de prisión, así como a posibles sancións administrativas.

A operación, que conta coa colaboración de Interpol e Europol, iniciouse o pasado mes de xaneiro por axentes do Servizo de Protección da Natureza -Seprona- da Comandancia de Alacante. Nunha primeira inspección, a Garda Civil inmobiliza 10 toneladas de atún da especie atún patudo -thunnus obesus- por non dispor da trazabilidade necesaria para a súa comercialización.

Durante unha inspección posterior, a Garda Civil localiza noutro establecemento almacenista varios lotes de atún conxelado de aleta amarela -thunus albacares-, sen certificar a súa orixe nin o sistema empregado para a súa conxelación. Os axentes puideron comprobar que esta empresa cortaba os atuns, e posteriormente distribuíaos como peixe descongelado ou elaborado con aditivos.

PROCEDENTE DO OCÉANO ATLÁNTICO

Despois de numerosas pescudas, a Garda Civil investiga a orixe do peixe, que se situaba no océano Atlántico. O Seprona, coa axuda da Rede Europea de Fraude Alimentaria da Comisión Europea, puido determinar que os barcos utilizados non dispuñan dun sistema de conxelado adaptado á nova lexislación. E é que para poder comercializalo para o consumo humano, o peixe debe ser conxelado a temperaturas inferiores a -18ºC.

Estes barcos, dedicados a abastecer a empresas conserveiras, destinaban o sobrante das capturas ao mercado clandestino. Varias distribuidoras compraban este atún a un prezo moi por baixo do valor para capturas frescas.

Igualmente, participaron na fraude outras tres empresas así como de tres armadores dos buques de captura, de nacionalidade francesa, salvadoreña e panameña.

O Seprona averiguou que, despois de descongelar as partidas de atún, os empresarios procesaban a carne con aditivos que inxectaban en cantidades moi superiores ás recomendadas. O obxectivo dos investigados era conseguir que o atún tratado tivese un aspecto similar ao atún fresco, cun claro engano ao consumidor.

A fraude consumábase cando este peixe destinado a conserva, cuxo valor non chega ao tres euros por quilo, púñase á venda como fresco por cantidades de até 14 euros por quilo.

A Axencia Española de Consumo, Seguridade Alimentaria e Nutrición emitiu varios informes alertando do risco para a saúde pública que pode xerar o consumo deste atún con procesos irregulares de conxelado. A operación segue aberta e non se descartan novas actuacións.