Actualitzat 17/12/2013 22:38

La facturació editorial catalana cau un 10% el 2013 i preveu millores el 2015

Sant Jordi 2013
EUROPA PRESS

BARCELONA, 11 des. (EUROPA PRESS) -

La facturació del sector editorial català caurà un 10% el 2013, un descens semblant al del 2012, que s'espera que comenci a remuntar el 2015, segons estimacions del Gremi d'Editors de Catalunya a falta de la campanya nadalenca per tancar l'exercici.

Segons ha explicat en roda de premsa el president del gremi, Xavier Mallafré, l'editorials amb seu a Catalunya han facturat el 2012 uns 2.608 milions, dels quals 1.208 procedeixen del mercat interior espanyol --on es registra aquesta caiguda del 10%--, 1.200 de l'activitat exterior i 200 milions d'exportacions.

Entre gener i octubre del 2013 la caiguda de facturació va ser d'un 10%, semblant a la de l'any anterior, tot i que entre novembre i desembre la caiguda ha estat menor i el tancament de l'any dependrà de com es desenvolupi la campanya de Nadal sobre la qual hi ha raons per "ser raonablement optimistes", ja que a més els llibres se situen entre els regals més sol·licitats per Nadal per darrere dels diners, la roba i els rellotges.

Tot i això, Mallafré ha assegurat que la facturació no remuntarà perquè "ve d'on ve", ha lamentat Mallafré, que ha definit aquest comportament en forma de 'L' per la seva tendència a l'estabilització.

Així i tot, l'exportació internacional és una porta oberta al creixement que podria "compensar" la caiguda del 2013 passant per una venda dels drets de traducció de les obres catalanes a escala internacional, i una penetració més gran de la literatura en castellà a Hispanoamèrica, on es preveu un augment.

PÈRDUA D'UNA DÈCADA

Aquesta caiguda en la facturació situa el sector editorial en els nivells del 2002, havent perdut una dècada en facturació: "Hem perdut l'efecte del consum d'aquell moment", ha lamentat Mallafré que, espera que el 2014 la facturació del sector registri caigudes similars o nul·les i que el 2015 comenci a remetre o ja no sigui tan pronunciada.

El 2012, el sector editorial català va editar 31.759 títols --menys de 8.000 en català--, fent que Barcelona colideri al costat de Madrid l'edició literària a Espanya, el que situa a Catalunya en la quinzena posició del rànquing de les primeres potències de la indústria mundial.

A Catalunya es concentren 272 empreses del sector, que contracten a 4.907 professionals --amb una tendència a l'externalització de certes divisions--, i que fan que a Catalunya es produeixin prop del 75% de les obres de ficció en castellà que es venen a Espanya i el 49% dels llibres que es consumeixen al mercat espanyol.

Pel que fa a les tendències, Mallafré ha apuntat que els autors consagrats no venen tant com abans davant de la recerca de noves veus per part dels lectors, i que els llibres es mantenen menys temps a les llibreries.

A més, ha apuntat un augment dels llibres pràctics "perquè la gent surt menys", de manera que estan en auge els productes sobre oci a casa, manualitats i cuines, vers un detriment de la temàtica de viatges.

En aquest sentit, ha remarcat que, com totes les efemèrides, la literatura relacionada amb el Tricentenari del 1714 està en auge i ho estarà durant el 2014.

El sector editorial es reunirà la nit d'aquest dimecres a la 28 Nit de l'Edició a La Pedrera, on es lliurarà el Premi Atlàntida 2013 al mestre Jordi Savall, així com el 19 Premi Memorial Ferran Lara a l'equip de La Impossible Llibreters i el Premi de traducció Àngel Crespo a Vanesa Casanova.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés