Publicado 30/09/2022 17:07

Andorra preveu accions per facilitar als adolescents l'accés als mtodes anticonceptius

Archivo - L'edifici administratiu del Govern d'Andorra
EUROPA PRESS - EOG - Archivo

El Pla Nacional de la Infncia i l'Adolescncia recull 42 accions a implementar abans del 2026

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 30 set. (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Andorra, a través del Ministeri de Salut, treballar per identificar quines són les dificultats dels adolescents per accedir als mtodes anticonceptius i implementar accions que facilitin un accés adequat a aquests recursos.

Així ho estipula una de les 42 accions recollides en el Pla Nacional de la Infncia i l'Adolescncia (PNIA) que han presentat aquest divendres la ministra d'Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, i la d'Educació i Formació Superior, Ester Vilarrubla, i que han d'estar finalitzades abans del 2026.

El pla té com l'eix prioritari establir els objectius i les estratgies d'actuació en relació amb les polítiques destinades als nens i adolescents i ha de garantir la coordinació de les actuacions que es duguin a terme des dels diferents nivells d'intervenció.

Per elaborar el document s'ha comptat amb la participació dels menors, que han pogut traslladar les seves inquietuds, i ha estat així com han sorgit propostes com la de reforar l'educació sexual i tenir més accés als mtodes anticonceptius.

L'acció implica ampliar les actuacions que ja es desenvolupen als centres escolars i és per aquest motiu que el Ministeri de Sanitat s'encarregar d'identificar les dificultats que existeixen i implementar noves accions.

ALTRES PETICIONS

Els adolescents també han manifestat la necessitat que la policia sigui més prxima a ells, una petició que "va sorprendre", tal com han adms les ministres, la creació d'una xarxa de famílies solidries o allargar l'educació obligatria fins als 18 anys.

Igualment, es preveu facilitar l'accés a productes d'higiene íntima essencials, especialment per als grups vulnerables o de més risc.

Segons s'ha detallat, de les 42 accions n'hi ha 36 que ha de liderar el Govern andorr, una el Consell General (Parlament) i cinc els comuns (ajuntaments).

Per assegurar el seguiment i la participació s'ha designat una persona per coordinar el pla, es crear un comit tcnic que ser l'encarregat, entre altres coses, d'establir les necessitats pressupostries i a més la Comissió Nacional de la Infncia i l'Adolescncia analitzar cada any les fites assolides.

Segons ha detallat Pallarés, el Consell d'Europa --organisme que ha collaborat en al confecció del PNIA-- ha demanat quantificar el cost de cada acció i en aquest sentit, s'ha calculat que implementar les accions recollides suposar un impacte econmic d'uns 900.000 euros a l'any.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés