Publicat 13/02/2018 17:00

El Bisbat de Barbastre reclama per via civil la devolució dels 111 béns de parròquies aragoneses

 Museu De Lleida
GENERALITAT

BARBASTRE (OSCA), 13 febr. (EUROPA PRESS) -

El Bisbat de Barbastre-Montsó ha presentat una demanda per la via civil per reclamar la devolució dels 111 béns de les parròquies d'aquesta diòcesi que actualment es troben al Museu de Lleida.

La demanda ha estat presentada en el seu nom propi i en representació de més de 40 parròquies de la seva diòcesi contra el Consorci del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal per retenir aquests béns i contra el Bisbat lleidatà perquè és qui els té en dipòsit.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia d'Aragó (TSJA), la demanda ha recaigut al Jutjat de Primera Instància número 1 de Barbastre.

Des del Bisbat de Barbastre-Montsó han incidit que es tracta d'un judici civil contra el Consorci del Museu de Lleida, "que és qui s'oposa a la devolució dels béns", si bé en la demanda figura també el Bisbat de Lleida, "malgrat la seva bona voluntat, perquè és qui els té en dipòsit".

En aquest sentit, la diòcesi ha remarcat que el passat 31 d'octubre va haver-hi un acte de conciliació en el Jutjat de Primera Instància número 3 de Lleida en el qual el Bisbat de Lleida va ratificar que els 111 béns de la demanda són propietat de la diòcesi de Barbastre-Montsó.

No obstant això, en aquesta ocasió va manifestar que no podia retornar-los perquè es troben retinguts pel citat consorci, el patronat que ho regeix, i del que forma part el propi bisbat, a qui no li permet la seva extracció.

En aquest sentit, el director de l'Oficina de Comunicació de l'Església a Aragó (OFICIA), José María Albalad, ha subratllat que "el focus no està que un bisbe demanda un altre, sinó en el consorci" ja que les relacions entre tots dos, el de Barbastre-Montsó, Ángel Pérez, i el de Lleida, Salvador Giménez, "són bones, no hi ha ànim d'animadversió, ni el plànol personal, ni institucional".

De fet, ha afirmat, "junts han tractat d'evitar arribar a aquest punt, fins i tot van anar a la Nunciatura Apostòlica i es van reunir amb part dels membres del Consorci a la recerca d'una solució".

BONES RELACIONS

La Diòcesi de Barbastre-Montsó ha manifestat que "sempre" ha volgut mantenir i construir unes "bones relacions de veïnatge" amb Lleida, "molt més entre diòcesi germanes de Comunitats veïnes".

Ara, han decidit per primera vegada acudir a la via civil davant les reiterades negatives de les diverses instàncies a la petició que permetin complir el que s'ha ordenat per la sentència definitiva del Suprem Tribunal de la Signatura Apostòlica.

Aquests béns ja van formar part d'un procés davant els tribunals de la Santa Seu, que van fallar a favor de les parròquies aragoneses, malgrat la qual cosa encara no han tornat al seu lloc d'origen.

La Diòcesi de Barbastre-Montsó ha precisat que segueix amb la voluntat d'"estendre ponts de col·laboració" en projectes culturals, artístics, religiosos i econòmics, tant a Aragó, com també amb "la Comunitat germana de Catalunya".

"L'objectiu és mostrar la realitat d'una Institució, l'Església, que humanitza i crea riquesa, no només econòmica, sinó també en aquells valors que construeixen la persona", han apuntat les mateixes fonts.

ANTECEDENTS

L'objectiu de la demanda és posar fi a un problema que s'inicia el 1995, amb la modificació dels límits de les diòcesis de Lleida i de Barbastre, la qual cosa suposava un canvi en la situació patrimonial de béns artístics que havien estat traslladats des de diferents parròquies fins al Museu de Lleida per al seu estudi i difusió.

D'acord amb el decret 'Illerdensis-Barbastransis de finium mutatione', de 15 de juny de 1995, el patrimoni de les parròquies aragoneses transferides de la diòcesi de Lleida a la de Barbastre-Montsó havia de retornar a les parròquies propietàries.

Es va iniciar a tal fi un llarg procés eclesiàstic en el qual, en diferents instàncies, l'última va ser el decret definitiu del Suprem Tribunal de la Signatura Apostòlica, es va establir en resolució ferma que les 111 peces que es reclamen estaven en el bisbat de Lleida a títol de dipòsit i no de propietat i s'obligava la devolució al bisbat de Barbastre-Montsó.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés