Actualitzat 04/07/2022 17:24

Cambray celebra la decisió del TSJC sobre el 25% com una "primera victòria"

David Zorrakino - Europa Press

Aplaudeix la notícia malgrat que el tribunal plantejarà una qüestió d'inconstitucionalitat al TC  

BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)

El conseller d'Educació de la Generalitat, Josep Gonzàlez-Cambray, ha celebrat com una "primera victòria" que el Tribunal Superior de Justícia de Cataluya (TSJC) hagi constatat la impossibilitat legal d'executar la sentència que obliga a impartir un 25% d'hores lectives en castellà malgrat que plantejarà una qüestió d'inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional (TC).
 
Ho ha dit aquest dilluns en unes declaracions als periodistes a la Conselleria d'Educació després que el TSJC ha pres aquesta decisió perquè considera que la sentència es contradiu amb la nova normativa catalana sobre l'ús de llengües oficials en l'ensenyament.
 
"És una primera victòria i una gran notícia. És el primer pas perquè a cap aula del nostre país s'apliqui el 25% de castellà", ha reivindicat el conseller, que ha afirmat que aquesta decisió consolida el model d'escola catalana.
 
Sobre que el tribunal català plantegi una qüestió d'inconstitucionalitat al TC, Cambray ho ha valorat com un tràmit jurídic i ha reiterat que l'executiu català defensarà el model d'escola: "Que segueixin els tràmits jurídics que hagin de seguir", ha dit.
 
El conseller ha aplaudit que de cara al curs vinent les direccions no s'hauran d'ajustar a percentatges perquè, segons ell, no hi haurà cap novetat en aquest àmbit: "Mestres, no cal que canvieu res. Continueu educant, continueu ensenyant com sabeu fer".
 
El titular d'Educació del Govern ha agraït als grups parlamentaris, a les entitats i al sector educatiu el "màxim consens" polític, social i pedagògic per defensar el model d'escola catalana.

TSJC

Sobre la qüestió que volen plantejar al TC, els magistrats consideren que la nova normativa del Govern podria infringir l'article de la Constitució que estableix el castellà com a llengua oficial de l'Estat a més del deure de conèixer-la i el dret d'utilitzar-la.
 
Com que la nova normativa que impedeix aplicar la sentència es va aprovar després de dictar-se la decisió, el tribunal planteja que podria contravenir l'article de la Constitució que protegeix els principis de legalitat, jerarquia normativa, iretroactivitat de les sancions i seguretat jurídica, a més de l'apartat que fixa l'obligació de complir sentències fermes.
 
Els jutges també plantegen que el Govern pot haver infringit la Constitució i l'Estatut en aprovar un decret llei, que està reservat a situacions "d'extraordinària i urgent necessitat".
 
El tribunal ha donat a les parts del procediment i a la Fiscalia deu dies perquè es pronunciïn sobre la intenció de plantejar aquesta qüestió d'inconstitucionalitat.
 



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés