Actualitzat 17/12/2013 21:48

Consellers sanitaris de Madrid, València i Galícia qüestionen l'actual estatut dels funcionaris

Evidencien que el sistema és vulnerable i calen reformes urgents i profundes

BARCELONA, 23 oct. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Javier Fernández-Lasquetty; el de la Generalitat Valenciana, Manuel Llombart, i la de la Xunta de Galícia, Rocío Mosquera --els tres del PP--, han coincidit aquest dimecres en la necessitat d'obrir el debat sobre l'estatut marc dels funcionaris, a l'entendre que la "rigidesa" del model fa difícil introduir les reformes necessàries per garantir la sostenibilitat del sistema.

"Cap dels grans països europeus tenen un sistema sanitari basat en funcionaris vitalicis la retribució dels quals és gairebé la mateixa si treballen bé o malament", ha assegurat Fernández-Lasquetty, qui ha demanat una reflexió sobre aquest punt per permetre la introducció d'incentius, en el marc de la XX Trobada del Sector Sanitari que ha organitzat a Barcelona Iese Business School, juntament amb KPMG.

El conseller madrileny ha assegurat que la resistència a aquest canvi "s'ha tornat en contra dels propis professionals" perquè dificulta als metges compatibilitzar la seva activitat en la sanitat pública i privada, en una intervenció en la qual ha lamentat la rigidesa de les regles en les quals es desenvolupa l'activitat sanitària a Espanya, pensades per a uns funcionaris del segle XIX i que segueixen utilitzant-se per gestionar els hospitals del segle XXI, ha considerat.

Mosquera ha coincidit que cal un debat per reformar la gestió del personal, perquè és un "drama" que les retribucions siguin fixes independentment del que es faci, on es faci o com es faci, en un moment en què el sistema no dóna més de sí.

Llombart, per part seva, ha aprofundit en la idea i ha apostat per "anar adaptant d'una forma gradual els marcs legals a les realitats", i ha animat a no tenir por al canvi perquè tot té un límit i el sistema sanitari espanyol copa més del 30% dels pressupostos de les comunitats autònomes, en un moment en el qual l'envelliment de la població assegura que els costos seran creixents.

Fernández-Lasquetty i Mosquera, addicionalment, han mostrat la seva desconfiança que els sindicats siguin capaços de col·laborar en aquests canvis necessaris: "Amb els sindicats serà gairebé impossible, i més amb els sindicats de classe que tenim en les nostres organitzacions" sanitàries, ha assenyalat la consellera gallega, que també ha lamentat que la fragmentació per comunitats autònomes del model perjudica la introducció de reformes.

El conseller madrileny ha lamentat el "conservadorisme molt profund" que impera en la sanitat davant dels canvis, tot i que ha insistit que val la pena obrir el debat sobre la mare de totes les reformes --el canvi en el model de funcionariat--, perquè el debat no es pot eludir molt més temps i d'aquest depenen moltes altres reformes; un debat que ha assegurat que als professionals els convé liderar, tot i que dels sindicats "desgraciadament no podem esperar res", ha precisat.

EXTERNALITZACIÓ D'HOSPITALS

Referint-se a la polèmica reforma a Madrid per externalitzar la gestió de sis hospitals, Fernández-Lasquetty ha lamentat que s'han dit moltes falsedats, a l'entendre que l'ànim de lucre és compatible amb la sanitat perquè el benefici d'una empresa mai se centra a maltractar els seus clients, sinó a tenir-los contents: "Un ha comprovat en carn pròpia que resulta menys polèmic fer retallades que fer reformes" que calen per a la sostenibilitat del sistema, ha afegit.

El conseller madrileny ha ressaltat que l'externalització pivotava sobre la lliure elecció dels ciutadans per acudir a un o un altre centre, el que al costat dels rigorosos controls de qualitat permetrien mantenir els resultats sanitaris amb un cost sanitari per càpita menor, ha assegurat.

Llombart ha recordat que la Comunitat Valenciana aplica un model semblant al proposat per Madrid des del 1999, i ha defensat que no es pot parlar de privatització del sistema perquè mentre el pacient acudeixi a l'hospital i no hagi de pagar res, "la sanitat segueix i han estat igual de pública", ha ressenyat.

En tot cas, i en relació amb dita externalització, ha fixat quins han de ser les tres regles d'or per mantenir-la en el temps: que com a mínim ofereixi la mateixa qualitat que el sistema públic, que suposi per a l'Administració un estalvi clar i mesurable, "i que el concessionari guanyi diners, perquè sinó tampoc funciona el sistema", ha precisat.

"No queda una altra" que aplicar fórmules de col·laboració pública i privada, ha incidit Mosquera, ja que els tres consellers han insistit que el sistema és vulnerable i existeix una necessitat imperiosa d'introduir reformes, tot això malgrat la tendència a polititzar el debat des de la demagògia, han lamentat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés