Actualitzat 01/06/2023 17:01

El Cosmocaixa acosta "allò invisible a l'ull humà" en una exposició fotogràfica de Michael Benson

Michael Benson amb algunes de les obres al Cosmocaixa
EUROPA PRESS

Inclou 36 fotografies de flora i fauna fetes amb microscopi electrònic

BARCELONA, 1 juny (EUROPA PRESS) -

El Museu de la Ciència Cosmocaixa de Barcelona exposa fins al 22 de juny la mostra itinerant 'Nanocosmos. La realitat oculta a l'ull humà', amb fotos de la flora i la fauna fetes amb microscopi electrònic per l'escriptor, artista i cineasta Michael Benson que permeten veure la bellesa d'"allò que és invisible a l'ull humà".

'Nanocosmos', que s'estrena a Barcelona, després recorrerà altres ciutats d'Espanya i Portugal, i s'enquadra dins el programa d'Art al Carrer de la Fundació La Caixa.

La mostra, que es pot veure a la plaça de la Ciència, inclou 36 imatges en blanc i negre que fusionen art i ciència en un treball dut a terme amb l'ajuda de microscopis d'escaneig d'electrons del Canadian Museum of Nature d'Ottawa.

L'ús del microscopi aconsegueix capgirar els usos d'aquesta tecnologia, que fins ara havia estat al servei de la ciència, amb què Benson crea imatges digitals minuciosament processades i assemblades que retraten la complexitat de la flora i la fauna.

En unes declaracions als mitjans, Benson ha explicat que el microscopi electrònic té més longitud d'ona i que cada instantània requereix un procés de composició en el qual es van superposant diferents imatges de diverses parts de la mostra, prèviament revestida amb platí.

Benson ha assenyalat que el que defineix la "complexitat" de les estructures de la naturalesa és la imatge dels radiolaris, un tipus de zooplàncton que es troba a tots els oceans del planeta i que presenta un esquelet gairebé sempre compost de sílice i de formes geomètriques similars a poliedres regulars.

Altres de les imatges que es poden veure en l'exposició són les estructures de les diatomees, un grup d'algues unicel·lulars que constitueix un dels tipus més comuns de fitoplàncton, unes fotografies que poden comportar fins a sis setmanes per a la composició final.

La relació dels insectes amb les plantes també atreu el focus de Benson, amb instantànies sobre el pugó, que mesura entre 1 i 3 mil·límetres; els palps, apèndixs vellosos de les papallones que els ajuden a assaborir el menjar; els ulls i les antenes d'una abella, i les ales d'un espiadimonis, que li permeten aconseguir velocitats entre 35 i 54 quilòmetres per hora.

Michael Benson ha afirmat que les fotografies són en blanc i negre per estètica i perquè és l'única cosa que permet el microscopi electrònic, i ha subratllat que no li agraden les imatges acolorides d'aquesta mena d'imatges: "Em semblen falses".

SEGONA COL·LABORACIÓ

Aquesta exposició és la segona col·laboració de la Fundació La Caixa amb l'autor, després de la que van tenir titulada 'Altres mons. Viatges pel sistema solar'.

Encara es pot veure a ciutats d'Espanya i Portugal: exhibeix 40 fotografies del sistema solar captades per les sondes de la Nasa i l'Esa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés