Publicat 13/02/2018 18:41

Els neandertals van viure més temps al sud de la península per la "barrera" de l'Ebre

Neandertal
HAIRYMUSEUMMATT/FLICKR

BARCELONA, 13 febr. (EUROPA PRESS) -

Excavacions en tres jaciments a la conca del riu Mula (Múrcia) han mostrat que els neandertals van viure al sud de la península ibèrica uns 3.000 anys més que en altres àrees del continent a causa de l'"efecte barrera" de la depressió de l'Ebre, que sota certes condicions climàtiques va ralentir l'arribada de noves poblacions.

La investigació, publicada a la revista 'Heliyon', contribueix a reforçar la hipòtesi que el procés d'expansió dels humans moderns va ser complex i irregular en el temps, ha informat aquest dimarts la Universitat de Barcelona (UB) en un comunicat.

Els investigadors han excavat els jaciments de Cova Antón, amb restes d'uns 37.000 a 80.000 anys d'antiguitat, i La Boja i Finca Doña Martina, de 12.000 a 50.000 anys, que pertanyen al paleolític superior i al paleolític mitjà.

Les datacions indiquen que la transició del paleolític mitjà al superior, i el procés associat d'expansió dels humans moderns i assimilació dels últims neandertals, va tenir lloc 3.000 anys més tard en comparació de la resta d'Europa, on se situa entre 40.000 i 42.000 anys enrere.

És el mateix decalatge temporal que s'observa a Andalusia i Portugal, on també la transició del paleolític mitjà al superior va arribar més tard.

L'investigador Icrea de la UB Joao Zilhao apunta que aquesta investigació contribueix a mostrar com l'evolució humana va ser un procés complex i diversificat, amb comunitats que viuen aïllades durant llargs períodes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés