Actualitzat 27/05/2022 16:15

Els Premis Nacionals de Cultura 2022 reconeixen Rosa Fabregat, Jordi Casanovas i el PEN Català

Els Premis Nacionals de Cultura 2022
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

També guardonen la ballarina i coreògrafa Núria Guiu i el projecte 'Càntut'

BARCELONA, 27 maig (EUROPA PRESS) -

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha reconegut amb els Premis Nacionals de Cultura 2022 l'escriptora Rosa Fabregat, el dramaturg Jordi Casanovas, l'associació d'escriptors PEN Català, la ballarina i coreògrafa Núria Guiu i el projecte cultural 'Càntut. Cançons de tradició oral'.

El lliurament dels guardons s'ha celebrat aquest divendres en un acte a la Fundació Miró de Barcelona amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès; el secretari general de Cultura, Jordi Foz; altres representants del sector, i el jurat del certamen, el ple del CoNCA, format per Margarida Troguet, Jordi Font, Salvador Casals, Jaume Ayats, Tania Safura, Núria Iceta i la presidenta, Vinyet Panyella.

Aragonès ha erigit la cultura com la "millor manera d'empoderar la ciutadania i oferir-los eines perquè siguin lliures i impulsar societats millors, inconformistes i amb ganes d'avançar", a més de ser un element de transformació i progrés.

Ha assegurat que, lluny de ser un luxe per a uns pocs, la cultura és una eina que permet que la ciutadania s'expressi, es defineixi i es projecti a l'exterior, i ha fet una "reivindicació a l'autoestima cultural del país, perquè la cultura catalana en la seva diversitat i pluralitat de disciplines està en el primer nivell".

Per la seva banda, Panyella ha defensat que els premiats exemplifiquen la complexitat i la riquesa del sector cultural català, que segons ella és fort i divers malgrat els "dèficits endèmics de finançament", i ha cridat a defensar la llengua des de la vocació d'universalitat de la cultura.

FABREGAT, CASANOVAS I PEN CATALÀ

El jurat ha premiat Rosa Fabregat (Cervera, 1933) per la seva llarga trajectòria poètica i literària i el compromís cultural des que va començar a escriure, als 14 anys, a més de per la seva innovació en la novel·la i en l'assaig, en què ha explorat la ciència ficció i el feminisme, i li ha lliurat el guardó l'escriptora Laia Noguera.

Fabregat, que ha signat un total de vuit novel·les i 20 llibres de poesia i va ser Creu de Sant Jordi el 2017, ha recordat els seus inicis com a lectora quan era una nena a través dels versos de Jacint Verdaguer, i ha dit que veu en aquest reconeixement una motivació que li permetrà recuperar part de la vitalitat i les ganes per "tornar a cridar 'Visca Catalunya lliure i feminista!'".

Jordi Casanovas (Vilafranca del Penedès, 1978) ha estat reconegut per proposar un teatre documental amb un component social i polític, pel seu exercici de "desconstrucció relatiu a la societat catalana" i per reflexionar sobre la violència i la por amb la seva obra, que reuneix més d'una trentena de textos interpretats a diversos països del món.

Després de recollir el premi de mans de la dramaturga Cristina Clemente, Casanovas ha destacat que el teatre és una "una forma de cultura pròpia per agitar els conciutadans i alhora per trencar fronteres", i ha celebrat que actualment hi hagi una generació de dramaturgs catalans que segons ell treballin en aquesta línia.

El jurat ha reconegut el PEN Català, el tercer centre creat al món per PEN Club, nascut a Londres el 1921, pels seus 100 anys de defensa contínua de la llibertat d'expressió, de la literatura i la llengua catalana i per recordar que "els conflictes, la censura i la violència sempre poden trobar un espai de pau" en les lletres i les arts.

El premi l'ha lliurat l'artista Joan Fontcuberta i la presidenta, Angels Gregori, ha destacat la trajectòria de l'entitat des dels "moments de feixisme emergent a Europa" en el segle XX fins a l'actualitat, en què reivindica la cultura com un element d'intercanvi entre països, la lliure circulació d'idees i el compromís amb la paraula i amb la tradició vista des del futur, ha dit.

NÚRIA GUIU I 'CÀNTUT'

De Núria Guiu (Mollet del Vallès, 1985) ha premiat la seva proposta de llenguatge artístic i el seu codi propi com a creadora, amb el qual explora la relació entre la dansa i el món digital a través d'"una mirada socioantropològica", i en reivindica l'excel·lència artística i la projecció nacional i internacional.

Li ha lliurat el guardó la seva companya de professió Catherine Allard, i Guiu ha explicat que quan es va iniciar en la dansa patia anorèxia i va veure en el moviment "una oportunitat de reinventar-se", i ha reivindicat que la dansa i tots els seus llenguatges són una forma de protesta i de legitimització d'identitats i cossos, a més d'un acte polític i de resistència.

'Càntut. Cançons de tradició oral' ha rebut el Premi Nacional per contribuir des del 2012 a la difusió del patrimoni musical de transmissió oral de les comarques gironines i per la seva "clara vocació internacional i de donar valor a la tradició acostant-la a l'actualitat" fomentant la participació ciutadana i la creació de nous referents.

Ha lliurat el guardó el músic Artur Blasco, Premi Nacional de Cultura Popular del 2014, i Francesc Viladiu, responsable del projecte juntament amb Albert Massip, ha advertit de la importància de defensar les cançons tradicionals en un context de globalització, "que amenaça les cultures petites i sense gaire protecció", com creu que és la catalana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés