Actualitzat 11/08/2013 15:39

Famílies reprotxen que se'ls ofereixin pisos de lloguer social en "mal estat"

Piso de CatalunyaCaixa en la calle Mireia donde vive Elia García
EUROPA PRESS

El banc defensa que quan se signa el contracte ja estan en condicions i reparats


BARCELONA, 11 ago. (EUROPA PRESS) -

Famílies necessitades d'un habitatge a Barcelona han lamentat que CatalunyaCaixa els hagi ofert un lloguer social per entre 150 i 350 euros mensuals en pisos en "mal estat", que han de ser rehabilitats i no tenen donats d'alta l'aigua, el gas ni la llum.

Els immobles formen part dels 105 propietat de l'entitat bancària però que des del 6 de juny gestiona l'Ajuntament per destinar-los a famílies que els necessitin de lloguer social.

Fonts de CatalunyaCaixa han assegurat a Europa Press que quan se signa el contracte el pis ja es troba en condicions i reparat a càrrec de l'entitat, els ofereixen un període de carència per donar d'alta els serveis, i destaquen la "funció social" d'aquests habitatges.

Elia García, els seus dos fills menors i el seu pare de 60 anys es van quedar el juny sense habitatge i amb l'únic ingrés de 450 euros de la prestació d'aturats de llarga durada amb càrregues familiars.

L'entitat els ha ofert a través d'un tècnic municipal un pis per 200 euros al mes al carrer Foradada, al barri de Trinitat Vella del districte de Sant Andreu: quan van visitar-lo amb un agent immobiliari van haver d'empènyer la porta, la paret estava "bombada de la humitat" i no tenia aixetes ni serveis d'alta, segons relaten.

García no ho va acceptar i, després de tres nits al ras, el tècnic de l'Ajuntament li va entregar les claus d'un altre pis, al número 77 del carrer Mireia del mateix barri, que ha mostrat a Europa Press i on la família viu des del mateix juny sense haver-se formalitzat encara el contracte.

Quan va entrar al pis, estava "ple d'escarabats morts", assegura, no tenia cuina ni subministraments, la pica del bany estava trencada i hi havia forats en algunes parets que ella va haver de tapar.

No va ser fins fa una setmana que el banc li va instal·lar una vitroceràmica sense forn --no es considera bàsic, segons l'entitat-- i li va canviar la pica, actuació que per al banc demostra que actuen "de bona voluntat" i amb la millor intenció.

L'entitat afegeix que en aquest cas s'ha procedit de manera inusual ja que encara no hi ha contracte; a més, recorda que quan es va crear el 'banc dolent' va haver de traspassar-li tots els pisos amb un valor comptable superior als 100.000 euros, de manera que es van emportar els millors tenint en compte els preus del mercat immobiliari de la capital catalana.

Vanessa López, de 31 anys, viu amb el seu marit i dos fills en un pis al carrer Alcúdia del barri de Porta, al districte de Nou Barris, i s'enfronten amb un desnonament ja que no poden fer front al lloguer de l'immoble i tenen l'únic ingrés de la Renda Mínima d'Inserció (RMI).

Un dia abans del 28 de juny, la tercera data fixada per desnonar-los, CatalunyaCaixa els va oferir dues opcions de pisos de lloguer social, que els va ensenyar un comercial d'una immobiliària.

RUNA I HUMITATS

López assegura que el primer, al carrer Pérez del Pulgar de Trinitat Vella, tenia vidres trencats, runa a totes les habitacions i estava sense subministraments; el segon, a la de Riera d'Horta del barri del Congrés, era uns baixos amb una sola habitació, amb molta humitat, sense ventilació, amb les parets amb floridura i el sostre que s'aixecava.

Explica que el comercial immobiliari, que no els va lliurar cap documentació, sabia que l'endemà la família podia ser desnonada i els "va pressionar" assegurant-los que, si acceptaven algun pis, el llançament es podria posposar, però López i el seu marit no el van acceptar.

"No ficaré els meus fills allà perquè caiguin malalts", assegura ella, que explica que el llançament del 28 de juny ha estat finalment evitat arran de la pressió veïnal i de l'entitat 500 x 20 --que lluita contra els desnonaments i reivindica el lloguer social universal-- i que l'entitat els ha assegurat que els ensenyarà tres pisos pròximament.

L'Ajuntament no comenta de moment l'estat dels pisos, i només concreta que dels 105 immobles se n'han adjudicat 75 en els que s'havien produït processos d'execució hipotecària, 14 han estat adjudicats al districte de Nou Barris i 16 més estan per concretar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés