Actualitzat 09/04/2013 15:59

El Govern planeja "fusionar" una desena de centres d'investigació per guanyar competitivitat

Antoni Castellà, secretari de Universidades e Investigación de la Generalitat
EUROPA PRESS

Els centres d'investigació ho veuen amb bons ulls i demanen mantenir el pressupost


BARCELONA, 9 abr. (EUROPA PRESS) -

El Govern planeja "fusionar" una desena de centres d'investigació petits en altres més grans amb l'objectiu que la investigació catalana, formada actualment per una cinquantena de centres, guanyi en massa crítica i competitivitat, com ha explicat el conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, al Parlament a final de la setmana passada.

Mitja dotzena d'aquests centres ja han començat contactes per pactar fusions o bé integracions, mentre que altres tres o quatre centres seran convidats a fer el mateix amb l'objectiu de racionalitzar la despesa.

En una entrevista concedida a Europa Press, el secretari d'Universitats i Investigació del Govern, Antoni Castellà, ha explicat la voluntat del seu departament de mantenir els fons destinats a investigació, tot i que ha aclarit: "No podem mantenir la quantitat, però sí la qualitat".

En aquesta línia, un dels principals focus del Govern per a aquesta legislatura, que podria concretar-se aquest any, passa per reduir el nombre de centres d'investigació, preservant els més rellevants i excel·lents en la seva producció científica, que són els més eficients i que més captació de fons internacionals aconsegueixen.

"Pot haver processos d'integració o de fusió de centres, en el cas d'alguns d'ells, probablement, pel fet de no haver arribat a tenir temps d'arribar a una suficient massa crítica, però preservarem els centres més excel·lents", ha assegurat Castellà.

El Barcelona Computer Center, el Centre de Regulació Genòmica (CRG) i el Sincrotró Alba serien les principals joies de la corona del sistema català d'investigació, entre les quals també es podria incloure l'Institut Català de Ciències Fotòniques (Icfo) i l'Institut Català d'Investigació Química (Iciq).

Castellà ha argumentat el repte de l'Agenda 2020 europea, que "augmenta els pressupostos per a investigació", però també en exigeix programes amb més dimensió i més competitius, ha afegit.

"El sistema català busca guanyar massa crítica per ser més competitiu", ha ressenyat Castellà, qui ha manifestat la voluntat del Govern de mantenir el nombre d'investigadors Icrea --que actualment beca 240 talents--.

UNIR ESFORÇOS: "MAGNÍFIC"

En declaracions a Europa Press, el president de l'Associació Catalana de Centris de Recerca (Acer) i líder de l'Icfo, Lluís Torner, ha considerat "magnífic" el projecte d'unir esforços, tenint en compte que hi ha centres que van néixer petits i no els ha donat temps a aconseguir una estructura suficient.

Segons la seva opinió, el punt clau d'aquest procés és que pugui continuar la capacitat dels grups de seguir investigant i que el treball aconseguit fins ara no es perdi: "En aquest país es fa investigació amb fons europeus en moltes matèries i això cal preservar".

Ha destacat l'esforç de la Generalitat per blindar un model de centres d'investigació flexible i amb autonomia, a diferència del que passa en altres punts d'Espanya, i ha apuntat la necessitat de mantenir els pressupostos per a aquest any, després de l'ajust de 2011.

MASSA CENTRES

En declaracions a Europa Press, el director del CRG, Luis Serrano, ha observat que "en temps de bonança econòmica es van crear molts centres, probablement més dels quals una autonomia com Catalunya hauria de tenir".

Així, ha vist amb bons ulls reconduir aquest panorama amb "fusions pactades", seguint un model de racionalització semblant al suís que mantingui la qualitat.

Ha assenyalat que aquesta fusió cal fer segons criteris de qualitat i renovació científica perquè una fusió no impliqui empitjorar la qualitat investigadora, i, com Torner, ha subratllat el cost que ha suposat tenir centres a Catalunya que figurin al mapa internacional.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés