Publicat 29/01/2022 11:19

El Govern xifra en 613 els gineclegs catalans objectors de conscincia de l'avortament

Archivo - Arxiu - Conselleria De Salut De La Generalitat
EUROPA PRESS - Archivo

Salut admet que hi ha "inequitat territorial" en l'accés a les IVE

BARCELONA, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

Un total de 613 gineclegs catalans han manifestat la seva objecció de conscincia per dur a terme la interrupció voluntria de l'embars (IVE), segons xifres de la Conselleria de Salut de la Generalitat del 2020.

Així ho confirma una publicació del Butlletí Oficial del Parlament (Bopc) que ha consultat Europa Press, que concreta que per províncies hi ha 470 professionals a Barcelona, 58 a Tarragona, 22 a Lleida i 63 a Girona.

En total, al 2020 es van fer 19.800 interrupcions voluntries de l'embars, de les quals 18.077 van ser a petició de la dona i 1.723 van estar relacionades amb risc per a la salut i la vida, segons les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat).

Per franges d'edat, l'Idescat detalla que al 2020 un total de 44 dones menors de 15 anys van avortar, 1.824 d'entre 15 i 19 anys, 4.255 d'entre 20 i 24 anys, 4.397 d'entre 25 i 29 anys, 4.007 d'entre 30 i 34 anys, 3.473 d'entre 35 i 39 anys, 1.645 d'entre 40 i 44 anys i 155 de més de 45 anys.

El president de la Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia, de l'Acadmia de Cincies Mdiques de Catalunya, Oriol Porta, ha defensat en declaracions a Europa Press que s'han de garantir dos drets: el de les dones d'avortar i el dels metges d'objectar.

"CERTA INEQUITAT TERRITORIAL"

Segons la Conselleria de Salut, existeix una "inequitat territorial" perqu en algunes zones de Catalunya la falta de professionals no objectors ha obligat a derivar pacients a centres relativament allunyats de casa seva.

Els territoris "més afectats per la disponibilitat limitada de professionals no objectors fins fa poc temps" han estat les regions sanitries Lleida, Alt Pirineu i Aran (Lleida), Catalunya Central (Barcelona) i Terres de l'Ebre (Tarragona).

Porta creu que la situació en aquests territoris "és millorable" per ha reivindicat que s'est revertint i ha destacat textualment que Catalunya es troba a anys llum d'altres comunitats autnomes en matria d'avortament.

El president de la Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia ha destacat que els problemes d'accés a l'avortament en aquests territoris van més enll de la llista d'objectors i ha sostingut que la falta de professionals n'és un.

Així, ha advocat per impulsar accions dirigides a una organització millor dels professionals i els centres per garantir el servei i ha reivindicat que la llista de professionals que no són objectors és "més llarga" que la d'objectors.

NOU PROTOCOL

El departament ha assegurat que l'accés a la prctica de l'IVE est "totalment garantit" a Catalunya, que es pot fer de manera farmacolgica a centres d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (Assir) i de manera quirúrgica a centres hospitalaris i extrahospitalaris amb els recursos necessaris per fer-ho.

De fet, l'Executiu catal est treballant en un nou protocol per ampliar el període d'accés a la tcnica farmacolgica fins a les 12 setmanes i oferir, així, un "ventall més ampli" a la dona a l'hora de decidir el mtode entre les setmanes 9 i 12.

Porta ha explicat que la Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia est collaborant amb el departament elaborar el nou protocol amb la voluntat de garantir el dret de les dones a avortar, perqu coneguin totes les opcions, puguin triar i que el procediment es faci "amb totes les garanties" d'eficcia i seguretat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés