Publicat 05/11/2022 12:37

Guay-Poliquin retrata la família en una novella de supervivncia d'un món sense electricitat

L'escriptor Christian Guay-Poliquin
EUROPA PRESS

Publica a Espanya la seva tercera novella, 'Les ombres fugaces'

BARCELONA, 5 nov. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor canadenc Christian Guay-Poliquin reflecteix les relacions familiars i entre comunitats que es donen en un món sense electricitat en la novella de supervivncia i distpica 'Les ombres fugaces'.

La novella comena quan el narrador, que ha sobreviscut a un greu accident de trnsit i a un dur hivern, inicia un viatge pel bosc per reunir-se amb la seva família, en un trajecte en el qual coneix un nen que l'acompanyar en la travessia i amb el qual veur que s'haur d'adaptar a un món canviant.

En unes declaracions a Europa Press en la seva visita a Barcelona per al Festival 42 de gneres fantstics, Guay-Poliquin (Saint Armand, 1982) ha assegurat que el "motor" de la novella, publicada en catal per Periscopi i en castell per Volcano, és la relació que s'estableix entre el narrador i el nen i com es va desenvolupant una confiana entre ells.

Ha dit que sense intenció de formar una trilogia, aquesta novella, aborda al costat de 'Le fil des kilomtres' --no traduda a Espanya-- i 'El pes de la neu' un fil comú d'un món sense electricitat, per ha remarcat que són histries que es poden llegir de manera independent.

Ha assegurat que no ha volgut reflectir una lluita a mort entre comunitats, sinó que s'ha preferit centrar en com aquestes comunitats afronten el futur i han d'optar a tornar a l'antiga manera de ser o "buscar-ne de noves" amb la inseguretat i incertesa que provoca i que generen conflicte dins de les famílies.

Guay-Poliquin ha assenyalat que "la falta d'electricitat posa llum en coses que no es veuen normalment", i ha remarcat que en 'Les ombres fugaces' ha volgut retratar com alguns mites familiars es poden esquerdar quan s'enfronten a la realitat.

"CAIGUDA DELS MITES"

"La caiguda dels mites és el que m'interessa", ha subratllat l'escriptor, que amb aquesta novella ha quedat finalista del Premi dels Llibreters del Quebec i preseleccionat en el Premi Libraires en Seine.

Guay-Poliquin ha assenyalat que la novella es pot relacionar amb histries postapocalíptiques, i ha explicat que en una escena hi ha una "picada d'ullet" a 'La carretera', de Cormac McCarthy, i en una altra a 'Into the forest', de Jean Hegland.

Si en 'El pes de la neu', la natura era amenaadora amb una nevada que allava el narrador, en aquesta el bosc té un paper diferent a l'estil del "mar en els mites grecs, gran i hostil, per que també obliga a l'hospitalitat i la solidaritat".

L'escriptor ha subratllat que després de tres novelles amb un fil narratiu de la falta d'electricitat, la prxima "ser diferent en to i histria", i ha remarcat que est acabant un doctorat en el qual investiga com es reflecteixen les histries de caadors en les pellícules i la literatura després de la segona guerra mundial.

Guay-Poliquin ha explicat que la novella 'El pes de la neu' tindr una adaptació al cinema, que es comenar a rodar l'any que ve, i que de 'Les ombres fugaces' se n'han comprat els drets per fer una srie a Frana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés