Publicat 14/02/2018 19:08

IRB Barcelona obre la porta a usar immunoteràpia per guarir càncers de còlon amb metàstasi

Equip d'investigadors de l'IRB Barcelona amb Eduard Batlle
EUROPA PRESS

Publica a 'Nature' resultats "esperançadors" després de guarir i immunitzar ratolins de laboratori

BARCELONA, 14 febr. (EUROPA PRESS) -

Un equip de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) ha obert la porta per primera vegada al món a usar la immunoteràpia contra els càncers de còlon més agressius i les seves metàstasis, després d'aconseguir resultats "espectaculars" de curació i immunitat en ratolins creats durant quatre anys en el laboratori.

Ho han explicat el primer autor de l'estudi que aquest dimecres publica la revista 'Nature', Daniele Tauriello, i l'investigador de l'Icrea i cap del Laboratori de Càncer Colorrectal de l'IRB Barcelona, Eduard Batlle, en roda de premsa sobre la troballa, els resultats de la qual s'esperen en dos o tres anys en assajos clínics sobre humans.

Batlle ha demanat prudència i ha admès la complexitat de donar el salt des de la investigació bàsica fins a la clínica aplicada en humans, i ha ressaltat que un de les fites del treball és crear durant quatre anys ratolins de laboratori modificats amb les quatre mutacions genètiques més comunes en els tumors humans de còlon avançats.

Per primera vegada, Tauriello ha aconseguit crear un model de ratolí que mimetitza les principals característiques del càncer de còlon metastàsic desenvolupat en pacients, tenint en compte que "fins ara els investigadors posaven cèl·lules del pacient i no es podia treballar perquè els animals eren inmunodeficients", segons Batlle.

L'estudi desvetlla un dels grans interrogants sobre el fracàs fins ara de les immunoteràpies --basades a activar el sistema immune contra les cèl·lules tumorals-- en el càncer de còlon, i situa l'hormona TGF-beta com la "responsable que el sistema immune sigui cec davant les cèl·lules tumorals de còlon".

LES CLAUS DE LA INVESTIGACIÓ

"Si bloquegem l'acció d'aquesta hormona i per fer-ho usem uns inhibidors en fases clíniques, aconseguim revertir aquest procés, per la qual cosa els limfòcits penetren en el tumor, s'activen i eviten la metàstasi en models animals", ha resumit Batlle.

Com apuntaven estudis anteriors del mateix laboratori, la presència de l'hormona TGF-beta és clau per predir el risc dels pacients en desenvolupar metàstasis, i ara el laboratori demostra que la seva inhibició permet desbloquejar el sistema immune i atallar el fenomen de la inmunoexclusió, clau perquè el tumor s'escapi de les defenses.

Al laboratori, han aconseguit guarir ratolins amb metàstasis avançades, i han aconseguit també que el sistema es converteixi en immune i pugui combatre de forma natural el mateix tumor de còlon, impedint que es torni a reproduir.

UTILITAT PER A PÀNCREES I BUFETA

"El motiu pel qual les immunoteràpies havien fallat en càncer de còlon és perquè existeix aquest mecanisme de supressió", segons Batlle, que ha detallat la necessitat de saltar primer el bloc que exerceix l'hormona TGF-beta perquè els limfòcits reconeguin el tumor i l'ataquin amb la creació de molècules.

"Estem convençuts que l'estudi pot ser d'utilitat per tractar pacients amb càncer de còlon avançats", així com altres càncers en què també hi ha molta presència d'aquesta hormona, com podrien ser els de pàncrees, melanoma i bufeta.

Les taxes de curació demostrades en animals és del 70% al 80%, i el perfil de pacients humans susceptibles a sotmetre's a una teràpia dual és, a grans trets, el d'usuaris amb metàstasis i alts nivells d'expressió d'aquesta hormona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés