Publicat 25/01/2018 12:57

La jutge suspèn l'execució provisional del trasllat de les pintures murals de Sixena (Osca)

Monestir de Sixena
Europa Press

Considera que aquestes obres d'"extraordinari valor artístic" es troben "en un estat de tal fragilitat" que es podrien deteriorar

OSCA, 25 gen. (EUROPA PRESS) -

La magistrada del Jutjat de Primera Instància 2 d'Osca ha dictat un acte pel qual deixa sense efecte l'execució provisional de la sentència que ordenava al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) restituir a la Sala Capitular del Reial Monestir de Santa María de Sixena (Osca) les pintures murals situades en l'actualitat en el museu.

La jutgessa ha adoptat aquesta decisió a causa que "l'estat
de fragilitat de les pintures és tal que les fa especialment vulnerables davant aquest procés de desmuntatge, transport i muntatge posterior".

Entén que aquest risc "és motiu suficient per paralitzar l'execució provisional, tenint en compte que ens trobem davant una obra d'art d'extraordinari valor artístic, per la qual cosa en cas de patir algun tipus de deterioració resultaria d'extrema dificultat la seva reparació, tenint en compte l'estat de les pintures, o la seva compensació econòmica, en tractar-se d'una obra romànica d'incalculable valor".

Aquests mateixos arguments, exposats per la jutgessa en la sentència dictada el 4 de juliol del 2016, són reiterats ara en el seu acte en el qual expressa que "la fragilitat de les pintures, com ja es manifestés en la sentència, no comporta la impossibilitat de la seva reintegració a la Sala Capitular, no obstant això, sí que comporta uns riscos".

El risc, més que de pèrdua total, de deterioració de les pintures, és evident tenint en compte la fragilitat de les mateixes, pels motius que s'han exposat en aquesta resolució".

INFORMES DELS PERITS

A l'hora de prendre la seva decisió ha tingut molt en compte els informes emesos pels diferents perits i molt especialment la del restaurador dels frescs de la Capella Sixtina del Vaticà, Gian Luigi Colalucci, que en el seu informe recomana "extrema prudència i cautela".

Un altre dels aspectes valorats en la seva decisió és el de les obres de restauració de la Sala capitular: la magistrada recorda que en la seva sentència de 4 de juliol del 2016 concloïa que el trasllat de les pintures i la seva reintegració a la Sala Capitular era possible "sempre que s'adoptessin les mesures i precaucions necessàries per a això".

La pròpia sentència descartava que la restitució de les pintures es pogués fer tornant a enganxar les pintures murals als murs dels quals van ser arrencades.

En aquest sentit, i en relació amb les obres d'adequació de la Sala capitular, argumenta la magistrada en l'acte ara dictat que el Govern d'Aragó "no solament no ha acreditat la finalització de totes les obres de restauració de la Sala Capitular, sinó que tampoc s'ha acreditat la instal·lació del sistema de climatització, al qual al·ludeix l'arquitecte Antonio García Cid, i que estava previst per a la Sala Capitular, i per descomptat, no s'ha acreditat que les condicions climàtiques de la Sala Capitular siguin les idònies per rebre les pintures murals, per la qual cosa el risc de deterioració de les pintures és manifest".

Per tot això, la magistrada estima l'oposició a l'execució provisional formulada pel MNAC i acorda deixar sense efecte l'execució provisional sol·licitada pel Govern d'Aragó i l'Ajuntament de Sixena.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés