Publicat 14/12/2021 13:46

Les denúncies per violncia sexual augmenten un 138% a Espanya els darrers 30 anys: de 5.770 a 13.782 a l'any

Archivo - Arxiu - Manifestació contra la sentncia de La Manada
EUROPA PRESS -ARCHIVO

MADRID, 14 des. (EUROPA PRESS) -

La violncia sexual és un delicte que no ha deixat d'augmentar des que es disposa d'estadístiques oficials a Espanya, ja que s'ha passat de les 5.770 denúncies del 1989 a les 13.782 el 2018, un 138,8 per cent més, segons han advertit els experts (docents i investigadors) de SEXVIOL, un projecte que engloba quatre universitats públiques espanyoles (UCM, Universitat de Jaén, UC3M i Universitat de Valncia).

L'estudi, que s'ha presentat aquest dimarts a la UCM, destaca, a més a més, que de les més de 13.700 denúncies que es van registrar fa tres anys, el 80% corresponen a delictes greus, com l'agressió i l'abús sexual.

Per elaborar les seves anlisis, SEXVIOL es basa en les fonts del Ministeri de l'Interior i, en aquest cas concret, l''Informe sobre delictes contra la llibertat i indemnitat sexual a Espanya 2019'.

A través de l'estudi d'aquest document, i daltres dades de l'European Sourcebook on Crime and Criminal Justice Statistics, els experts també destaquen que, malgrat aquest augment en les xifres de denúncies, "la propensió" a posar en coneixement les autoritats d'aquests fets "és molt baixa". "S'estima que de cada 100 agressions sexuals només se'n denuncien 12, la resta resten silenciades", assenyalen els investigadors.

DESMENTIR MITES SOBRE ELS AGRESSORS

SEXVIOL ha prets amb aquest informe "desmentir el mite" construt "sense fonament" al voltant de les agressions que, segons indiquen els experts, "identifica l'assalt d'un agressor desconegut, amb un perfil patolgic, que ataca violentament de nit, en un lloc allat i per sorpresa". De la mateixa manera, es creu que "la víctima es defensa tenament i, en conseqüncia, l'agressió causa ferides, traumatismes o mort".

No obstant aix, segons SEXVIOL, les dades determinen que "en més del 80% de les agressions sexuals prviament hi havia alguna mena de vincle entre la víctima i victimari" i que "en el 17,4% el vincle era íntim", com una parella o exparella.

De fet, apunta l'informe, els agressors desconeguts per a la víctima representen un 19,1% de les agressions sexuals. De la mateixa manera, rebutgen que els agressors responguin de manera habitual a "un patró antisocial o patolgic": Un 70,2% dels victimaris no comptaven amb antecedents penals de cap mena i només un 1,7% dels processats tenien antecedents per agressió sexual.

En aquest sentit, també destaquen que els habitatges són el lloc on es cometen la majoria d'agressions sexuals (60,1%), seguides de l'espai públic (20,2%). A més a més, quant a la violncia, SEXVIOL destaca que l'ús d'armes "únicament apareix en un 13,5% dels casos d'agressió sexual jutjats", mentre que "en el 90% de les agressions no s'utilitza violncia extrema".

"VIOLNCIA SEXUAL ÉS VIOLNCIA DE GNERE"

L'informe pretén, de la mateixa manera, eliminar "el mite de les 'manades'". En aquest sentit, els investigadors han explicat que les agressions sexuals en grup representen el 2,8% del total de les sentncies que s'han analitzat i, segons assenyala, de les 244 amb victimari múltiple, dictades a Espanya entre el 2005 i 2020, en un 63,5% el grup era un duo i en un 21,3% un trio.

Entre les conclusions que els experts volen destacar d'aquest treball també hi ha el missatge que "la violncia sexual és violncia de gnere" com, al seu parer, demostra que el 95,5% de les víctimes siguin dones i el 99,4% dels agressors, homes.

RESPECTE A LES VÍCTIMES

Finalment, SEXVIOL ha fet una crida a la societat sobre el tracte a les víctimes d'aquesta violncia. Segons han explicat, aquestes persones "no necessiten" la "pietat" de ningú, sinó "respecte".

"Només podrem restituir la seva dignitat si contribum a sensibilitzar, conscienciar, produir coneixement científic contrastat, si aconseguim illuminar les ombres d'aquests mites, si treballem per disposar de recursos que persegueixin el delicte", ha assenyalat, abans de valorar que hi ha prou "serveis d'acompanyament, assessoria jurídica i atenció especialitzada" per a les víctimes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés