Actualitzat 11/08/2013 21:00

L'esquizofrènia i el trastorn bipolar tenen una "forta" correlació genètica

Investigadores del Grupo de Psiquiatría del VHIR
VHIR

Investigadors demostren la càrrega genètica dels trastorns psiquiàtrics més freqüents


BARCELONA, 11 ago. (EUROPA PRESS) -

L'esquizofrènia i el trastorn bipolar tenen una "forta" correlació genètica, pel que és freqüent que pacients que tenen una de les dues molèsties desenvolupin amb els anys l'altra, segons revela un estudi internacional en el qual han participat científics del Grup d'Investigació en Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).

El treball, que publica la revista 'Nature Genetics', ha demostrat per primera vegada la càrrega genètica associada als trastorns psiquiàtrics més freqüents: esquizofrènia, trastorn bipolar, depressió major, trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) i autisme.

En declaracions a Europa Press, el coordinador del grup espanyol i representant del Laboratori de Psiquiatria Genètica del VHIR i del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Vall d'Hebron, Josep Antoni Ramos-Quiroga, ha significat que "per primera vegada es quantifica la càrrega genètica" d'aquestes molèsties, que és molt alta.

I a més es confirma, a través de l'estudi dels polimorfismes del nucleòtid, que esquizofrènia i bipolaritat comparteixen càrrega genètica, així com també succeeix, tot i que de manera més moderada, entre la depressió i la bipolaritat, l'esquizofrènia i el TDAH.

En canvi, la correlació és molt menor entre esquizofrènia i autisme i entre TDAH i autisme, ha assenyalat Ramos-Quiroga, qui ha destacat que en un horitzó de deu anys es pugui portar a terme una teràpia més personalitzada d'aquestes molèsties, igual que actualment succeeix amb el càncer.

PREVENCIÓ DE MALALTIES

En pacients amb una patologia psiquiàtrica "es podrà avaluar el risc de patir una depressió i oferir un tractament psicològic preventiu" per evitar aquest trastorn, ha indicat.

L'estudi International Multicentre persistent ADHD Genetics Collaboration (Impact) s'ha basat en una mostra de més de 75.000 pacients, i ha superat els treballs anteriors que apuntaven una gran càrrega genètica compartida entre familiars, perquè ara l'anàlisi demostra que aquesta correlació transcendeix el vincle de parentesc.

També hi han participat científics del Departament de Genètica de la Universitat de Barcelona (UB) i del Centre de Investigació en Xarxa de Malalties Rares (Ciberer) i del Centre Nacional d'Anàlisi Genòmic (CNAG-PCB).

L'estudi ha analitzat les variacions del nucleòtid SNP, i ara els investigadors treballen en l'anàlisi de més variacions genètiques per encaixar el "gran puzle" de la càrrega genètica en les molèsties psiquiàtriques, que l'herència genòmica juga un paper molt destacat, sovint per sobre de factors ambientals i circumstancials.

"Els resultats són contundents, però no concloents", s'escarrassa a destacar l'expert del VHIR, qui assenyala que el TDAH i l'autisme són les patologies que presenten menys heretabilitat compartida i, al mateix temps, són les dues patologies de les quals s'ha recopilat una mostra menor.

Aquesta investigació permet arribar a noves dianes terapèutiques, per a en un futur treballar en tractaments farmacològics més eficients i personalitzats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés