Publicat 25/01/2018 14:06

El Lliure rellegeix l'independentisme amb textos dramatitzats d'11 autors amb "poesia" i lleugeresa

L.Pasqual amb autors d''En procés' davant el Teatre Lliure
EUROPA PRESS

Lali Álvarez, Marc Artigau, Sergi Belbel, Clàudia Cedó i Cristina Clemente, entre els autors

BARCELONA, 25 gen. (EUROPA PRESS) -

El Teatre Lliure de Gràcia reflexionarà el 12 i 19 de febrer sobre el procés sobiranista català amb la proposta 'En procés', integrada per textos dramatitzats d'11 autors coordinats pel dramaturg Joan Yago, ha explicat en roda de premsa aquest dijous el director de la sala, Lluís Pasqual, que ha avançat que tots tenen "una gota de poesia amarga" però amb vocació de lleugeresa.

En quatre funcions --dues el 12 i dues el 19--, el públic podrà escoltar els diferents textos de Lali Álvarez, Marc Artigau, Sergi Belbel, Clàudia Cedó, Cristina Clemente, Guillem Clua, Marta Galán, Llàtzer Garcia, Esteve Soler, Helena Tornero i Victoria Szpunberg, que han tingut com a resultat no homogeni "fugir del maniqueisme".

Pasqual ha dit que entre els textos --molts estan en procés-- hi ha de tot, i encara que tots han intentat posar paraules amb "una temperatura poètica", també hi ha grans dosis d'humor evitant la trascendentalitat.

"Tots han agafat un zoom i l'han posat molt a prop, des d'on es pot enganyar molt poc", ha agregat Pasqual, que ha celebrat que aquesta mirada genera unes preguntes en l'espectador com no fa la televisió ni la premsa.

TEATRE "D'EMERGÈNCIA"

El Lliure acollirà al nu aquestes lectures dramatitzades, que "només necessiten intèrprets" --excepte necessitats puntuals d'una peixera o un plàtan--, i amb una durada estricta de deu minuts cada peça, quelcom que ha tingut en l'horitzó el teatre d'emergència que es realitza al Regne Unit --fet a la nit amb notícies del matí--.

Sobre la continuïtat del projecte, Pasqual ha animat a veure primer "si és nen o nena", i segons com funcioni es veurà si cadascun d'aquests bolets creix, deixa anar espores o es queda petit, encara que ha manifestat que li agradaria albergar un parell de vegades a l'any aquestes breus lectures de realitat immediata, i ha agregat: "Si ho tornem a repetir m'agradaria agafar sis autors i sis autores d'allò que anomenem Madrid per confrontar com ho veuen des d'altres llocs".

Sobre el naixement d''En procés', ha explicat que la situació política dels últims mesos a Catalunya ha generat en la ciutadania sentiments de perplexitat i d'impotència, que li van fer plantejar-se que "si es pot dir des d'una plaça per què no es pot dir des del teatre".

D'aquesta manera, al desembre va encarregar a Joan Yago seleccionar i coordinar diversos dramaturgs capaços de fer una reflexió més o menys poètica de la situació, i preguntat sobre l'equilibri dels punts de vista ha subratllat: "Per això vaig passar el testimoni a Joan Yago".

Entre els dramaturgs, Szpunberg ha considerat molt complicat aquest encàrrec, mentre que Lali Álvarez ha dit que va tenir clar que el text havia de ser interpretat per una dona davant la sobredosi de testosterona del procés independentista, i ha agregat: "He decidit posar el focus en temes que no estan al centre de l'agenda política, com la precarietat i l'accés a l'habitatge", també vinculats al procés sobiranista.

"Em va costar molt escriure sense tenir distància", ha dit Marc Artigau, el text del qual és una reunió de pares d'una escola de Primària on els policies van entrar l'1 d'octubre i des de llavors han començat a passar coses, la qual cosa retrata amb molta ràbia i molt humor, alhora que Llàtzer Garcia ha confessat haver usat aquest text --un monòleg-- en part com a teràpia davant un dia, l'1-O, difícil de gestionar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés