Actualitzat 07/01/2015 13:42

Metges espanyols reconstrueixen el nas d'una nena a partir del cartílag i la pell de la seva orella

El antes y el después de la operación de nariz
Foto: HOSPITAL DE LA RIBERA

VALÈNCIA, 7 Ene. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Universitari de La Ribera de València ha reconstruït el nas d'una nena de set anys mitjançant una especialitzada tècnica de microcirurgia en què s'ha utilitzat cartílag i pell de l'orella i vasos venosos i arterials de la pròpia pacient, segons ha informat aquest dimecres el centre hospitalari en un comunicat.

   La nena, que va ser intervinguda fa uns mesos i l'evolució de la qual ha resultat un èxit, patia una greu deformació produïda per una infecció causada per un bacteri conegut com a estreptococ. Aquesta infecció l'havia deixada sense columela, és a dir, sense la part que s'estén des de la punta del nas fins al llavi i que s'encarrega de separar els dos orificis nasals, produint-li una important deformació i alterant la correcta funcionalitat del seu nas.

   Sobre aquesta qüestió, el cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Reconstructiva de l'Hospital Universitari de La Ribera, el doctor José Mallent, ha explicat que l'estructura que calia reconstruir, la columela, es caracteritza per tenir pell i cartílag, pel que era necessari trobar al cos de la pacient una estructura semblant que permetés reconstruir el seu nas, "produint-li a més el menor dany possible". "I això ho vam trobar a l'hèlix, el plec que envolta la vora de l'orella, que és el que vam extreure i vam implantar al nas de la nena", ha assenyalat.

   A més, ha assenyalat que s'ha hagut de dotar aquest implant de flux sanguini per garantir la seva supervivència, la qual cosa es va realitzar utilitzant una branca de l'artèria femoral de la pacient (l'artèria que transcorre per la part superior de la cuixa) per crear un circuit sanguini des de l'angle de la mandíbula fins a l'aleta nasal a través d'un dels solcs nasogenians (els solcs que apareixen als dos costats del nas i la boca) de la nena.

INTERVENCIÓ DE 7 HORES

   Per a això, va caldre una intervenció quirúrgica de set hores de durada, en què va participar tot l'equip del Servei de Cirurgia Plàstica i Reconstructiva de l'Hospital Universitari de La Ribera, els doctors José Mallent, Giovanni Bistoni i Alessio Becchetti, al costat de membres del Servei d'Anestèsia i dos equips d'Infermeria.

   En aquest sentit, el doctor Mallent ha destacat que va ser una intervenció amb "una elevada dificultat tècnica, en què ens trobàvem limitats per l'edat de la pròpia pacient que, com que és una nena, té estructures més petites i venes i artèries més fines que un adult, i per les cicatrius al nas i al llavi superior que li havia deixat la infecció".

   En aquest sentit, ha ressaltat que "només un equip de cirurgia plàstica amb alt grau d'entrenament en tècniques microquirúrgiques, com el que hi ha a l'Hospital de La Ribera, podia portar a terme una intervenció d'aquestes característiques". "La reconstrucció en una nena tan petita obre les portes al fet que puguem portar a terme aquest tipus de cirurgies molt sofisticades en pacients de qualsevol edat", ha ressaltat el doctor Mallent.

   Després de quatre dies ingressada al centre hospitalari, i després d'una altra intervenció posterior de revisió, el penjall fet a la nena "ha evolucionat perfectament, generant la seva pròpia xarxa de vasos i artèries locals". Al mateix temps, s'ha previngut la deformitat a la qual hauria donat lloc el creixement del nas sense que s'hagués realitzat la intervenció.

  "Hem aconseguit un resultat el més natural possible, amb una columela del mateix color que la resta del nas, que creixerà de manera harmònica i que ha permès l'estructura nasal recuperar tota la seva funcionalitat, ja que la pacient pot respirar millor", ha assenyalat el doctor Mallent, qui també ha destacat "l'impacte psicològic que la intervenció ha tingut en la nena".

   En aquest sentit, el cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Reconstructiva de l'Hospital de La Ribera ha afirmat que, per la seva deformitat, "la nena es trobava exclosa d'entre el seu grup d'iguals, fet que li generava mals resultats escolars i aïllament i, tot i això, des de la intervenció, és una nena alegre, més sociable i més acceptada pels seus companys de classe".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés