Publicat 13/02/2018 12:22

Neix el primer banc de cèl·lules proneuronals de l'Estat per estudiar les dolències mentals

Mostres al MarBiobanc
JOSE CANO (IMIM)

BARCELONA, 13 febr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors del Programa d'Investigació en Neurociències de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) han creat el primer banc de cèl·lules proneuronals de l'Estat amb la finalitat de facilitar la investigació de les malalties mentals.

A la disposició de la comunitat científica, aquest recurs permet tenir informació bioquímica i molecular del que passa al cervell mitjançant les úniques cèl·lules proneuronals accessibles, també anomenades neurones immadures.

Aquestes cèl·lules proneuronals s'obtenen de manera no invasiva mitjançant un raspament de la mucosa, i tenen la característica que són proneuronals, és a dir, que es transformaran en neurones sensorials i seran les encarregades de fer arribar la informació de l'olfacte al cervell.

Les cèl·lules del neuroepiteli olfactori tenen la característica que són proneuronals, és a dir, que es transformaran en neurones sensorials i seran les encarregades de fer arribar la informació de l'olfacte al cervell.

Es troben molt prop del cervell i permeten accedir de manera subrogada a la informació molecular i bioquímica del cervell, han destacat els experts.

"Una de les limitacions per conèixer millor les malalties mentals és que és molt difícil accedir a la informació del cervell de cada pacient", ha ressaltat el director del Programa d'Investigació en Neurociències de l'IMIM, Rafael de la Torre.

BIOMARCADORS CEREBRALS

I ha afegit: "Podem disposar d'informació funcional i estructural del cervell per neuroimatge però no existia fins ara una manera senzilla de disposar d'informació de biomarcadors cerebrals, proteïnes, entre d'altres".

Un dels assoliments d'aquest projecte és el desenvolupament d'una tècnica no invasiva per a l'extracció de les cèl·lules proneuronals per part d'aquest equip d'investigació.

Els investigadors han extret cèl·lules olfactòries de més de 50 malalts amb depressió, esquizofrènia, consumidors crònics de cànnabis i d'altres patologies mentals.

Aquestes cèl·lules actualment es troben en el biobanc de l'IMIM i podrien estar a disposició dels investigadors que cerquen nous tractaments o marcadors per a aquestes patologies.

MALALTIES MENTALS DEL 25%

"Les malalties mentals afecten a un 25% de la població i en alguns casos com en l'esquizofrènia, el trastorn bipolar o la depressió, representen una de les principals causes de discapacitat a tot el món", ha evidenciat el director de l'Institut de Psiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar i un dels signants del treball, Víctor Pérez.

En l'actualitat, hi ha 3 o 4 grups d'investigació al món que han extret aquest tipus de cèl·lules però tots ho han fet mitjançant una biòpsia que pot requerir quiròfan i fins i tot anestèsia, i per tant, limita l'extracció de manera reiterada.

La nova tècnica desenvolupada a l'IMIM extreu les cèl·lules amb l'ajuda d'un petit raspall dissenyat per aquest efecte i no requereix de mesures quirúrgiques, permetent extreure aquestes cèl·lules periòdicament si fos necessari fer un seguiment pronòstic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés