Publicat 14/02/2018 15:07

Obertament impulsa una instal·lació itinerant en contra de l'estigma de la salut mental

Parlem Obertament, campanya de salut mental
EUROPA PRESS

BARCELONA, 14 febr. (EUROPA PRESS) -

Obertament, una aliança catalana que lluita contra l'estigma de la salut mental, ha impulsat una instal·lació itinerant participativa en el marc de la seva cinquena campanya per a l'eliminació d'aquest estigma, 'Parlem obertament', que compta amb la col·laboració de l'Obra Social La Caixa, sent el Caixaforum Barcelona la primera parada de la proposta, ha explicat el director de Caixaforum, Valentí Farràs, aquest dimecres en roda de premsa.

L'entitat té el seu origen el 2010, fruit de l'associació de diferents agents del sector de la salut mental per abordar de forma conjunta el problema de l'estigma social i posa èmfasi en les experiències personals de testimoniatges que aporten relats que trenquen mites i prejudicis.

En aquesta campanya, Obertament ofereix iniciatives diverses de caràcter lúdic que conviden a la reflexió i que posa a la disposició del públic en general i també a la xarxa, de manera que instal·larà una proposta interactiva que seguirà un itinerari per diferents poblacions de Catalunya que han donat suport a la iniciativa, des d'aquest dimecres i fins al diumenge 18 de març.

Aquesta proposta, consta d'una doble instal·lació que exposa preguntes sobre salut mental al públic, que pot triar la seva resposta omplint amb pilotes de color groc uns tubs disposats a manera d'indicador.

L'aliança ha posat el focus en la modificació de les reaccions de l'entorn de la persona afectada, ja que està comprovat científicament que d'aquesta manera la persona experimentarà una sèrie de millores per a la recuperació d'una vida plena.

OCULTACIÓ EN L'ÀMBIT LABORAL

Segons dades de l'última Enquesta de Salut a Catalunya (Esca 2014), "el 51% dels catalans no oferirien cap càrrec de responsabilitat a una persona amb un trastorn mental", ha detallat el president d'Obertament, Edgar Vinyals, la qual cosa genera un intent d'ocultació per part de les persones afectades en l'àmbit laboral.

La comissionada de Salut de Barcelona, Gemma Tarafa, ha explicat que l'Ajuntament ha considerat que la salut mental "és un dels temes principals que ha d'abordar", per la qual cosa prendrà tres mesures per acabar amb l'estigma: creació d'oficines d'inserció laboral per a persones amb trastorns mentals, creació d'un espai de consulta jove i la creació d'un pla de salut mental als barris.

CAMPANYES IMPACTANTS

Les avaluacions, realitzades per un equip d'investigació i basades en l'Esca, "han demostrat que les campanyes tenen un impacte positiu en les persones que han participat en la campanya" i genera una millora en la seva actitud cap a persones que pateixen un problema de salut mental, ha afegit Vinyals.

L'entitat Obertament té com a objectiu proporcionar eines concretes per normalitzar la salut mental en el dia a dia, tant si afecta a un mateix com a persones del seu entorn, per això ha creat un joc interactiu a la seva pàgina web que ajuda a escollir quina és la millor actuació en diferents casos relacionats amb la salut mental.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés