Actualitzat 27/01/2024 11:51

La Policia Nacional deté 59 estafadors del 'fill en dificultats' que van aconseguir captar més de 450.000 euros

Archivo - La Policia Nacional alerta sobre l'estafa del 'fill en dificultats'
POLICÍA NACIONAL - Archivo

Són integrants d'una organització criminal situada a Catalunya

GIRONA / MADRID, 27 gen. (EUROPA PRESS) -

Agents de la Policia Nacional han detingut 59 integrants d'una organització criminal situada a Catalunya i que es dedicava a l'estafa coneguda com a 'fill en dificultats', amb la qual haurien obtingut un benefici econòmic superior als 460.000 euros, segons ha informat el cos armat en un comunicat.

Entre els arrestats, la gran part a Barcelona i Girona, hi ha cinc persones que formaven part de la cúpula de l'organització, tres supervisors i tres captadors. Tots ells enviaven missatges massius a través de l'aplicació de missatgeria Whatsapp en els quals es feien passar pels fills de les futures víctimes sol·licitant diners de manera urgent per cobrir una emergència, arribant a obtenir 460.000 euros.

La xarxa criminal indagava sobre la vida dels joves a les xarxes socials per fer l'engany més creïble i, posteriorment, contactar amb els seus pares i cometre el frau, segons van poder constatar els agents de la Policia Nacional. En tots els casos, manifestaven tenir el mòbil espatllat com a excusa d'estar escrivint des d'un número desconegut per la víctima.

La investigació, que ha comptat amb la col·laboració del grup antifrau d'una entitat bancària, es va iniciar arran de la recepció de nombroses denúncies de víctimes, distribuïdes per tot el territori nacional, en les quals manifestaven haver patit aquesta modalitat d'estafa.

INVESTIGAVEN PRÈVIAMENT

Segons ha detallat la Policia Nacional, dins l'organització hi havia una estructura "ben definida", que comptava amb integrants que es dedicaven a analitzar les xarxes socials dels possibles fills de les víctimes. Quan trobaven joves que es trobaven fora de la seva localitat de residència, generalment per estar cursant estudis fora d'Espanya, recaptaven totes les dades possibles per fer més creïble la conversa que tindrien amb ells amb el propòsit de dur a terme l'estafa.

Un cop recaptades totes les dades trobaven la manera de contactar amb els pares dels joves i, després d'al·ludir estar vivint una situació d'urgència, sol·licitaven als familiars que els facilitessin diners de manera imminent per sortir d'una situació molt complicada.

Un cop els agents van localitzar els presumptes autors, la majoria dels quals a localitats de Girona i Barcelona, es va dur a terme la detenció dels 59 integrants de l'organització criminal a Salt, Olot, Girona, Banyoles, Barcelona, Granollers, l'Hospitalet de Llobregat, Premià de Mar i Mollet.

Entre els detinguts hi ha tres captadors de l'organització que s'encarregaven, cadascú a la seva localitat, de la captació de joves d'entre 20 i 30 anys per dur a terme aquestes estafes o també per fer de 'mules', és a dir, rebre els diners estafats de la víctima a canvi d'una compensació econòmica per part de l'organització, i d'aquesta manera, dificultar el rastre dels diners i la identitat dels estafadors.

MESURES DE PREVENCIÓ

La Policia Nacional ha posat l'accent en què la principal lluita contra aquest tipus de delictes comença per la prevenció per part del ciutadà, i ha recordat una sèrie de consells per evitar ser víctimes d'aquest tipus d'estafa.

La primera mesura és tractar de contactar amb el seu fill per una altra via que no sigui Whatsapp, i si no és possible, preguntar a algun familiar o amic. També subratllen la importància de sospitar del llenguatge o expressions de la persona que ens escriu.

Finalment, i en cas d'haver estat víctima de l'estafa, acudir a les dependències de la Policia Nacional o trucar al 091.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés