Publicat 08/04/2023 14:03

Sergi Doria antologitza el periodisme popular espanyol dels anys 30 en 'Los años amarillos'

Portada del llibre
EDHASA

"No existeixen gneres majors o menors, sinó qualitat d'execució o frau"

BARCELONA, 8 abr. (EUROPA PRESS) -

El periodista i escriptor Sergi Doria acaba de publicar a Edhasa 'Los años amarillos', una mplia selecció d'articles publicats en els anys 30 que reflecteixen un gnere literari popular i una Espanya popular.

En unes declaracions a Europa Press, ha opinat que aquesta dcada va donar el millor del periodisme espanyol, mentre que avui aquest tipus d'informació popular "s'ha contaminat amb les xarxes socials i la teleporqueria".

Aquest llibre tanca la seva trilogia a Edhasa sobre "la mirada intrahistrica" en l'poca: abans va publicar 'Un país en crisis' (2018), amb crniques que reflecteixen la modernitat del periodisme espanyol, i 'Mujeres en primera plana' (2020), amb articles i reportatges de dones i alguns homes que reflecteixen la dona de llavors.

El tercer llibre aborda el periodisme popular amb histries reals que el lector pot situar en el periodisme sensacionalista o 'groc' "per són també cultura pop" perqu, segons l'autor, inclouen arquetips que ha alimentat l'art de masses (fulletó, cinema, cmic, literatura 'pulp' i sries de televisió).

FETS QUE PODRIEN SER ACTUALS

Doria conclou que els fets que tracten els articles que compila van succeir llavors i "podrien estar succeint ara mateix", com ara corrupció, delinqüncia, drogues, conseqüncies trgiques de la crisi, transsexualitat, casos paranormals i personatges singulars.

Per ell, la frontera entre el periodisme que beu de la mitologia popular i el sensacionalisme és molt lleu i "no existeixen gneres majors o menors, sinó qualitat d'execució o frau. L'important és fer-ho bé".

IGNACIO CARRAL I MAGDA DONATO

Els textos seleccionats per al llibre es podien llegir en publicacions com 'Crónica', 'Estampa', 'Imatges', 'Ahora' i 'Mundo Gráfico', fonamentalment.

Entre els periodistes hi ha Luis i Antonio González de Linares, Magda Donato, Vicente i Javier Sánchez Ocaña, Irene Polo, Mario Aguilar, Ignacio Carral, Ana María Martínez-Sagi, Francisco Madrid, Pedro Martín Puente, Federico Ribas Montenegro, Fernando de la Milla i José R. Ramos.

Doria en destaca dos: Ignacio Carral, que va morir prematurament el 1935 i defineix com el precursor del Nou Periodisme i del periodisme de denúncia de Günther Wallraf, i Magda Donato, "una altra mestra del periodisme d'infiltració".

Sergi Doria Alburquerque (Barcelona, 1960) és cap de Cultura de l''ABC', professor de Periodisme a la UIC i la URL, autor d'assajos sobre periodisme, literatura i Barcelona, i també de dues novelles: 'No digas que me conoces' (Destinació 2015) i 'La verdad no termina nunca' (Destinació 2018).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés