Publicat 14/02/2018 18:05

Set autors ficcionen 200 anys de la història de Barcelona en un projecte coral de Comanegra

Set autors ficcionen 200 anys de la història de Barcelona en un projecte
Europa Press

Ret homenatge als 200 anys de 'Frankenstein', de Mary Shelley

BARCELONA, 14 febr. (EUROPA PRESS) -

L'editorial Comanegra ha llançat el projecte 'Matar el monstre', una col·lecció de set novel·les que travessa en clau de ficció 200 anys de la història de Barcelona, amb un petit homenatge en cadascuna d'elles a 'Frankenstein', de Mary Shelley, de l'escriptura del qual se celebren 200 anys.

En roda de premsa aquest dimecres, l'editor Jordi Puig, ha explicat que el seu objectiu era que les novel·les estiguessin totes vinculades amb Barcelona, la qual cosa ha donat lloc a "set novel·les autònomes, no una sola novel·la coral".

Els autors són Ada Castells, Susanna Rafart, Julià de Jòdar, Jordi Coca, Núria Cadenes, Mar Bosch i Miquel de Palol, amb la codirecció de Francesco Ardolino, qui ha defensat que una ficció sobre la Barcelona dels últims 200 anys "o és polifònica o no serà".

Des de l'editoral van encarregar el 2016 les novel·les a cadascun dels autors, gens acostumats en la seva majoria a treballar per encàrrec, als qui van detallar les característiques del personatge que travessa les històries: Francesc Cabestany --picada d'ullet a la sonoritat de 'Frankenstein'--.

No obstant això, aquest personatge no és el protagonista de les diferents novel·les, sinó que apareix en elles en diferents proporcions: en algunes, en petits cameos, i en altres amb un paper destacat, i en ocasions canviant de nom pel seu esdevenir en l'exili en aquests 200 anys.

DE 1818 A 2018

La col·lecció viatja en primer lloc al 1818 amb la novel·la d'Ada Castells, 'La primavera pendent', en la qual Cabestany, patró d'una fàbrica d'indiana, fuig a Londres; després reapareix a la novel·la de Susanna Rafart, 'La fugida d'Urània', situada al 1888, on pren el nom de Francis Stein --de nou jugant amb la sonoritat del personatge--.

La col·lecció salta després a l'any 1929 amb la novel·la 'Els vulnerables', de Julià de Jòdar, amb el personatge tètric Frank Goldstein, que salta al maig de 1968 amb la novel·la 'Els ulls dels homes mentiders', de Jordi Coca.

Núria Cadenes pren el relleu de la Barcelona de 1992 amb la novel·la 'Secundaris' i un barri assestat per l'aluminosis per on transitarà el personatge; hi segueix 'Vindràs amb mi després del diluvi', de Mar Bosch, situada a l'any 2004, i acaba al 2018 amb 'Angèlia i Rafael', de Miquel de Palol, culminant la història de "un personatge que arriba picat" al final, ha bromejat De Palol.

Segons el director, Joan Sala, es tracta del primer projecte "d'aquesta envergadura", que no impedirà que Comanegra segueixi publicant uns 60 títols l'any, i possiblement segueixi amb aquesta via de publicació d'entre vuit i deu títols dedicats a autors catalans sota un mateix fil temàtic, encara que de moment no es treballa en cap proposta concreta almenys per 2019.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés