Actualitzat 06/10/2017 14:55

La Terra sembla que va ser plana, estèril i oceànica en el seu inici

Terra primitiva
NASA

MADRID, 8 maig (EUROPA PRESS) -

La Terra primitiva probablement seria estèril, plana i gairebé submergida sota l'aigua amb algunes petites illes, segons una anàlisi de minúsculs grans minerals de 4.400 milions d'anys. L'estudi, de nom 'Formació de granits hadeos per fusió d'escorça ígnia', es publica a 'Nature Geoscience'.

Científics de l'Australian National University (ANU) van estudiar els grans de zircó mineral que es van conservar a les roques d'arenisca en els pujols Jack d'Austràlia Occidental i que van ser els fragments més antics de la Terra que s'han trobat mai.

"La història de la Terra és com un llibre amb el seu primer capítol arrencat, sense roques supervivents dels seus inicis, però hem usat aquests elements traça de zircó per construir un perfil del món en aquest moment", va dir Anthony Burnham, primer autor de l'estudi i professor de l'Escola d'Investigació de Ciències de la Terra de l'ANU.

"La nostra investigació indica que no va haver-hi muntanyes i col·lisions continentals durant els primers 700 milions d'anys d'existència de la Terra, era un lloc molt més tranquil i avorrit --explica--. Les nostres troballes també van mostrar que hi ha fortes similituds amb el zircó dels tipus de roques que van predominar durant els següents 1.500 milions d'anys, la qual cosa suggereix que la Terra va trigar molt temps a evolucionar cap al planeta que avui coneixem".

Burnham va dir que els grans de zirconi que s'erosionaven de les roques més antigues eren com restes de pell oposades en una escena del crim. "Utilitzem els granits del sud-est d'Austràlia per desxifrar l'enllaç entre la composició del zircó i el tipus de magma, i construïm una imatge del que eren aquestes roques perdudes", assenyala.

La primera forma coneguda de vida va sorgir algun temps després, fa uns 3.800 milions d'anys. Burnham va dir que el zircó es va formar fonent roques ígnies més velles que sediments.

"La dissolució de sediments és característic de les principals col·lisions continentals, com l'Himàlaia, per la qual cosa sembla que aquests esdeveniments no van ocórrer durant aquestes primeres etapes de la història de la Terra", indica.

Burnham explica que els científics sobre el terreny van ser capaços de construir sobre el treball d'uns altres per obtenir una millor comprensió de la Terra primerenca.

"Les mostres de zircó de Jack Hills han estat recol·lectades en el transcurs de diverses dècades per moltes persones, mentre que les anàlisis químiques dutes a terme per un grup d'investigació ANU fa 20 anys han demostrat ser d'un valor incalculable", conclou.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés