Publicat 02/01/2023 20:14

Unes 350 persones es concentren a plaa Sant Jaume de Barcelona contra el repunt de femenicidis

Centenars de persones es concentren a la plaa Sant Jaume de Barcelona contra el repunt de feminicidis.
LORENA SOPENA - EUROPA PRESS

La consellera Tnia Verge i l'alcaldessa Ada Colau se sumen a la concentració

BARCELONA, 2 gen. (EUROPA PRESS) -

Unes 350 persones --segons la Gurdia Urbana-- s'han concentrat aquest dilluns a la tarda a la plaa de Sant Jaume de Barcelona pel repunt de feminicidis durant "aquestes festes fins a xifres alarmants" i contra les violncies masclistes sota el lema 'Ni una menys, ni una més', convocades per Ca la Dona i Novembre Feminista.

Durant la concentració, s'ha realitzat un minut de silenci per les dones assassinades i han participat en l'acte la consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tnia Verge, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

"No erradicarem les violncies masclistes fins que no acabem amb el patriarcat", ha afirmat en declaracions als periodistes la consellera Verge, per qui es tracta d'un canvi cultural i social profund que requereix de més feminisme en tots els mbits, en les seves paraules.

Ha dit literalment que aquest és el principal problema social i polític del país i ha recordat que el telfon 900 900 120 est al servei de les víctimes de les violncies masclistes: "No esteu soles".

Per la seva banda, Colau ha qualificat de desembre negre el passat mes per la quantitat d'assassinats masclistes, i ha avisat: "No podem normalitzar els discursos d'extrema dreta que intenten normalitzar el masclisme. El masclisme mata".

MANIFEST

En el manifest que ha acompanyat la concentració, les entitats convocants han alertat que aquests feminicidis són només "la punta de l'iceberg de l'infern que sofreixen les dones amb les nombroses formes en qu s'exerceixen les violncies masclistes".

Entre aquestes, han enumerat els assassinats i les violncies en l'mbit de la parella o exparella; la violncia vicaria; l'assetjament sexual o per raó de sexe en els mbits laborals, acadmics i culturals; la violncia econmica; les violncies institucionals; les agressions sexuals; les violncies sexuals en contextos de conflicte armat i guerres, i la violncia digital i l'obstétrica.

MBIT JUDICIAL

Les entitats han reclamat incorporar la diligncia deguda en el sistema judicial a fi de "prevenir, investigar, sancionar i reparar les violncies masclistes" per assumir-les --textualment-- com un problema estructural i de discriminació, en lloc d'una infracció individual.

A més, han exigit formació obligatria en perspectiva de gnere de la judicatura i els operadors jurídics, polítiques públiques i recursos contra les violncies masclistes en totes les administracions, i "a tota la societat canviar l'imaginari collectiu i transformar la cultura de la violncia".

També han demanat als mitjans de comunicació "que es facin crrec de la seva responsabilitat social i tractin les violncies masclistes amb persones expertes i activistes que tinguin perspectiva de gnere", a fi que l'alarma --en els seus termes-- del mes de desembre s'estengui a la quotidianitat de les agressions contra les dones durant tot l'any.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés