Actualitzat 18/07/2013 18:41

Universitats catalanes reben un 26% de peticions de professors estrangers per fer docència

Bajas rentas con becas no pagarán el 10,5% del incremento en ingenierías
EUROPA PRESS

BARCELONA, 18 jul. (EUROPA PRESS) -

El programa Serra Húnter de captació de professorat docent i investigador (PDI) internacional per substituir docents universitaris jubilats ha rebut un 26% de peticions de professors que viuen al estranger per fer docència en les universitats públiques catalanes, si bé la majoria de les sol·licituds --un 65%-- procedeixen de Catalunya, i un 9% són de la resta de l'Estat.

Són dades aportats pel secretari d'Universitats i Investigació de la Generalitat en la roda de premsa de presentació del 'Primera crida internacional Serra Húnter Programme', que en el seu conjunt preveu incorporar 500 nous professors en els centres públics fins al 2020, seleccionats d'acord amb "criteris d'excel·lència internacional".

Castellà ha considerat que el 26% és una bona dada ja que demostra que el fet que hi hagi professors estrangers que vulguin impartir a Catalunya revela que el sistema universitari català "continua tenint capacitat de retenció de talent" i les universitats són prou atractives.

En aquesta primera convocatòria, finançada amb 10 milions d'euros i que tindrà resolució entre octubre i desembre, s'inclouen 75 contractes, dels quals 20 són per a la Universitat de Barcelona (UB); 18 per a l'Autònoma de Barcelona (UAB); vuit per a la Politècnica de Catalunya (UPC); nou per a la Pompeu Fabra (UPF), tres per a la de Lleida (UdL); cinc per a la de Girona (UdG), i 12 per a la Rovira i Virgirli (URV) de Tarragona.

En total, s'han rebut 740 sol·licituds de 482 candidats de 38 països diferents; concretament, 313 són de Catalunya; 40 de la resta d'Espanya; 87 de la resta d'Europa i 42 d'altres parts del món.

Aquests docents permetran pal·liar la pèrdua de professorat jubilat, ja que la Generalitat preveu que fins al 2020 hauran deixat de treballar un total de 2.000 docents.

Malgrat la limitació estatal de reposar el 10%, Catalunya cobrirà el 50% d'aquestes jubilacions, és a dir, unes 1.000 places, de les quals 500 s'ocuparan per la via del programa Serra Húnter i la resta seran contractades directament per les universitats.

L'objectiu del Serra Húnter és retenir i captar talent, dotar el sistema universitari català d'una estructura "més internacionalitzada i oberta" i seleccionar candidats que estiguin per sobre de la mitjana de producció científica del departament en el qual s'incorporaran.

Segons ha especificat Castellà, aquests docents, que començaran a treballar en gener previsiblement, no substituiran la plaça exacta del professor jubilat, sinó que aniran als departaments que esculli cada centre segons les seves necessitats, i ho faran majoritàriament amb contractes permanents de professor afegit, tot i que també hi ha algun catedràtic contractat i algun lector.

COMISSIONS AVALUADORES

Els candidats passaran per un procés selectiu a càrrec de les universitats i el Govern a través de 65 comissions avaluadores, que estaran integrades per cinc membres de "reconegut prestigi internacional", dels quals dos seran escollits per les universitats, dos més pel Govern i el president serà consensuat.

El procés i el sou del professor --les millors condicions dels quals es podran negociar consensuadament amb la universitat i el Govern-- estaran cofinançats entre la Generalitat i les universitats, a excepció de la Universitat de Vic (UVic) i la Internacional de Catalunya (UIC) que han demanat sumar-se al programa però, al no ser públiques, assumiran elles el cost.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés