Actualitzat 14/08/2016 13:00

28.000 persones transiten la frontera entre Veneçuela i Colòmbia després de la reobertura

28.000 persones transiten la frontera entre Veneçuela i Colòmbia després de la r
REUTERS/CARLOS EDUARDO RAMIREZ

MADRID, 14 ago. (EUROPA PRESS) -

Més de 28.000 persones han transitat entre Colòmbia i Veneçuela després de la reobertura aquest dissabte de cinc dels passos de vianants ubicats a la frontera dels dos països. Segons han informat les autoritats migratòries colombianes, la gran majoria dels viatgers són ciutadans veneçolans que ingressen al territori colombià per fer compres a les àrees metropolitanes de Cúcuta, Maicao, Arauca i Puerto Carreño.

Segons el director general de Migració colombià, Christian Krüger, el balanç de la jornada ha estat positiu i lentament, amb el pas de les hores, la dinàmica migratòria torna a aquesta zona fronterera. "Hem estat treballant de manera conjunta entre autoritats i fins ara el balanç ha estat positiu. Les persones han col·laborat per facilitar el procés i al voltant de 10.000 han diligenciat la Targeta Migratòria de Trànsit Fronterer a través de la nostra pàgina web", ha assenyalat en unes declaracions que recull el diari colombià 'El Tiempo'.

"Això demostra que tots estem units treballant en la construcció d'una frontera ordenada, regulada i segura", ha subratllat Krüger.

"VENEÇUELA I COLÒMBIA, PAÏSOS GERMANS"

Silvia Sandoval, una colombiana resident des de fa set anys a Veneçuela, ha estat la primera persona que ha creuat la frontera des de la banda colombiana. L'última vegada que va sortir de Veneçuela ho va fer a través d'un camí fins a Barranquilla fa diversos mesos.

"Veneçuela i Colòmbia són països germans i amb això ens han separat de les famílies, que és la cosa més trista. El dia que vaig sortir això semblava un desert i crec que ara això és el millor", ha assenyalat Sandoval.

Per la seva banda, Rosendo Romero, un altre dels primers a creuar la frontera, viatjava a Colòmbia juntament amb la seva dona i filla de dos mesos, perquè els seus familiars coneguessin la nadó.

Segons mitjans colombians, en els passos es viu un èxode massiu de colombians i veneçolans cap a Colòmbia i assenyalen que molts dels veneçolans arriben carregats de grans equipatges, fins i tot amb llits, electrodomèstics, com aires condicionats, ventalls i televisors, amb la intenció de continuar el seu destí cap a l'interior del país.

INICIATIVA D'ÈXIT PER TENIR "UNA FRONTERA NORMAL"

L'anunci de la reobertura dels cinc llocs fronterers va arribar aquest dijous poc després que els presidents dels dos països ordenessin als seus respectius Governs "buscar acords" per tenir "una frontera normal".

Santos va assenyalar la importància de "tenir un control molt efectiu de la frontera i poder garantir la seva seguretat". Per la seva badna, Maduro va assenyalar el valor històric d'aquesta regió: "aquesta és una zona de pau, aquí es va fundar Colòmbia, a l'Orinoco, aquest és un lloc sagrat", va assenyalar Maduro.

La clausura el mes d'agost passat va provocar una crisi humanitària sense precedents perquè milers de colombians que residien a Veneçuela --tant legal com il·legalment-- van haver de tornar al seu país, fet que van denunciar com una persecució del Govern de Maduro.

Colòmbia ha insistit a Veneçuela moltes vegades al llarg d'aquest any que ha d'obrir un altre cop els passos fronterers, però Caracas s'hi ha negat fins que Bogotà assumeixi la seva responsabilitat en la lluita contra el crim organitzat en aquesta zona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés