Publicat 24/02/2018 11:20

Acabant amb el mite migratori: Europa no està sent envaïda des d'Àfrica

Inmigrantes cruzan el desierto en Agadez hacia Libia
REUTERS / JOE PENNEY

Experts aposten per abandonar l'enfocament eurocentrista i de seguretat per abordar les migracions

   MADRID, 24 febr. (EUROPA PRESS) -

   La "invasió" d'Europa des d'Àfrica és un mite: els africans emigren a altres països del continent i només una mínima part tenen com a destinació final el Vell Continent. No obstant això, segueix predominant l'enfocament eurocentrista i negatiu a l'hora de parlar de les migracions i s'hauria de passar a un enfocament africanista.

   Aquesta és l'aposta del professor Mbuyi Kabunda, del Grup d'Estudis Africans (GEA) de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i del professor Papa Demba Falla, de la universitat Cheikh Anta Diop de Dakar, que han participat aquesta setmana en una jornada sobre els moviments de persones en i des d'Àfrica organitzada per Oxfam Intermón i GEA.

   També coincideix amb ells Gonzalo Fanjul, investigador i director de PorCausa. "Hem de desmuntar els mites, la idea que estem sent envaïts i que la migració és un fenomen sud-nord, que els immigrants són un llast per a l'economia i que l'ajuda deté els fluxos migratoris", subratlla, lamentant que és precisament sobre aquests mites sobre els quals s'estan construint les polítiques europees.

   "L'enfocament africà ha de substituir l'enfocament eurocentrista", sosté Kabunda, que lamenta que des d'Europa s'insisteix a "vincular migracions amb seguretat", quan "el problema no és de seguretat sinó de desenvolupament", i els dirigents africans "han anat de la mà a l'hora de fer aquesta lectura de la immigració com a amenaça".

   "És necessari abandonar la lectura tan negativa de les migracions, començant per les remeses", insisteix el professor d'origen congolès, subratllant que aquestes suposen per a molts països del continent la principal font de divises, però també "una font de desenvolupament". Els migrants també aporten "remeses socials i culturals" ja que adopten noves idees amb les quals a la seva volta poden contribuir al "mestissatge cultural" als seus països.

CAL "AFRICANITZAR" L'ENFOCAMENT

   Papa Demba també sosté que cal "africanitzar l'enfocament" perquè "Àfrica també té alguna cosa que oferir" i de fet, com subratlla Kabunda, el continent és ara destinació de migracions des del nord, com els portuguesos que davant la crisi al seu país han optat per traslladar-se a Angola, l'antiga colònia lusitana.

   "Àfrica és un continent de llarga tradició migratòria", en bona part pel seu nomadisme, i "les migracions són abans que res horitzontals i internes", és més, subratlla el professor de la UAM, "és el continent que més migracions internes registra". En aquest sentit, rebutja que es parli d'"invasió" des d'Europa quan els països de l'OCDE només reben a 4 milions de refugiats mentre que a Àfrica n'hi ha 40 milions.

   Invasió és que a Sud-àfrica el 30 per cent de la població és immigrant o que a la Costa d'Ivori el 33 per cent de la seva població sigui immigrant, és a dir, quatre vegades més del percentatge de forans que té França, defensa. "En un món multipolar on tot circula ens oposem a la circulació de les persones", lamenta, apostant per "posar fi al mite dels visats i els passaports".

   Papa Demba també es mostra crític amb aquesta "paradoxa", que "els capitals puguin circular, les mercaderies també però els homes que els produeixen no". Els dos experts insisteixen que les fronteres africanes són "arbitràries i artificials" i que bona part dels africans no se senten identificats amb elles.

"ELS QUI EMIGREN NO HO FAN PER CAPRICI, SINÓ PER NECESSITAT"

   Així les coses, tant ells com la resta de participants en la jornada, insisteixen que cap mesura, per molt que la UE s'esforci per "externalitzar" les seves fronteres i convertir els països africans en els seus "gendarmes", podrà impedir que la gent se segueixi movent. "Els qui emigren no ho fan per caprici, sinó per necessitat", defensa Kabunda.

   "Àfrica està arruïnada pel nord i els seus propis dirigents i per això es converteix en fort d'immigració, perquè els dirigents africans han fet impossible la vida als seus compatriotes", denuncia el professor de la UAM, que també veu en l'"imperialisme cultural occidental" un iman per als joves.

   Uns joves que, com subratlla Papa Demba, "prefereixen la mort física a la mort social" i per això, encara que en molts casos són conscients que es juguen la vida en el seu desig d'arribar a Europa, prefereixen això a quedar-se als seus països sense perspectives laborals i de poder formar la seva pròpia família. A més, explica, la migració és una "estratègia familiar, les famílies inverteixen" en un dels seus membres perquè emigri i així pugui ajudar als que queden enrere.

   En aquest sentit, sens dubte la major "desgràcia" que la migració suposa per al continent és la de la "fugida de cervells". Els països del continent estan perdent a joves en edat de produir en un moment en què se'ls necessita per seguir avançant.

EL CANVI CLIMÀTIC PORTARÀ MÉS MIGRANTS

   Els dos experts han alertat així mateix d'un altre factor que en el futur serà determinant: el canvi climàtic. Àfrica està sofrint un "infart ecològic", denúncia Kabunda, alertant de la destrucció del compte del riu el Congo, que alberga la segona selva més gran del món per darrere de l'Amazones.

   La violència i l'explotació minera fan témer que d'aquí a 2050 perdi el 90 per cent de la seva capacitat la qual cosa, adverteix el professor, "suposa una amenaça molt seriosa per a tot el sistema ecològic mundial". En el futur, "les migracions seran ecològiques" pel que "cal preparar-se per rebre als pigmeus perquè han destruït el seu sistema", adverteix.

   Una situació similar s'està produint al llac Txad, explica per la seva banda Pierre Kamdem, professor de la Universitat de Poitiers. Aquest llac les aigües del qual banyen el Txad, Nigèria, el Níger i el Camerun ha vist com la seva superfície es reduïa en un 90 per cent en les últimes dècades i els habitants de la zona "han perdut els seus mitjans de vida", havent d'abandonar en bona mesura la pesca i la ramaderia amb les quals subsistien, aclareix.

   Davant d'aquest problema, Kabunda aposta per treballar amb els països de la regió en lleis per a la protecció del medi ambient, encara que reconeix que el principal problema és la "falta de voluntat política". "Els interessos econòmics són molt forts i venen el capital verd dels seus països per tenir divises amb les quals pagar el deute extern", ressalta. "Venen la terra a les multinacionals en lloc d'alimentar a la seva gent", lamenta.

   Els experts africans tenen clara quina és la solució: una veritable unitat africana. "Hem de defensar la unitat del continent, els estats no tenen raó de ser", defensa Kabunda, que es declara un "africanista convençut".

   Papa Demba comparteix la seva visió. "Falta esperit de solidaritat, construir un espai polític i de desenvolupament com a Europa", assevera, lamentant que "no hi ha consciència africana" al continent i que la Unió Africana no sigui més que "un sindicat de president". Els líders africans han d'entendre que la migració és una "possibilitat de complementarietat entre estats" i contribueixen al desenvolupament en el continent, agrega el professor senegalès.

   No obstant això, "no hi ha voluntat política" de complir amb els acords i declaracions que se signen. "Els recursos avui dia no són el petroli sinó invertir en l'educació dels ciutadans" amb vista al futur, perquè "el petroli es pot comprar i fins i tot més barat fos del continent", sosté.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés