Publicat 18/01/2016 18:17

AI denuncia que les refugiades són víctimes d'agressions, explotació i persecució a Europa

Personas refugiadas en Europa
SERGI CÁMARA/ENTRECULTURAS

L'ONG considera "una vergonya" que segueixin en perill en sòl europeu perquè no es prenguin mesures per protegir-les

MADRID, 18 gen. (EUROPA PRESS) -

Les dones i les nenes refugiades que fugen de Síria i l'Iraq pateixen violència, agressions, explotació i persecució sexual en totes les etapes del seu viatge també dins del territori europeu, ha denunciat aquest dilluns Amnistia Internacional després de portar a terme una investigació sobre la situació d'aquest grup.

L'ONG va entrevistar el desembre passat al nord d'Europa 40 dones i nenes refugiades que van travessar des de Turquia a Grècia i des d'aquí van seguir el seu camí a través dels Balcans. Totes elles van dir haver-se sentit amenaçades i insegures durant el viatge, segons Amnistia.

A més, moltes van denunciar que, en gairebé tots els països del seu recorregut, els traficants, el personal de seguretat o altres refugiats les havien sotmès a maltractaments físics i explotació econòmica, les havien grapejat o les havien pressionat perquè tinguessin relacions sexuals amb ells.

"Després de viure els horrors de la guerra a l'Iraq i Síria, aquestes dones ho han arriscat tot per aconseguir seguretat per a elles i per als seus fills", ha ressaltat la directora del Programa de Resposta a les Crisis d'AI, Tirana Hassan. "Però des del mateix moment en què comencen el seu viatge tornen a veure's exposades a patir violència i explotació, sense rebre a penes suport o protecció", ha lamentat.

Segons l'ONG, les dones i les nenes que viatgen soles i les que ho fan només acompanyades pels seus fills s'han sentit especialment amenaçades a les zones de trànsit i els campaments d'Hongria, Croàcia i Grècia, on es van veure obligades a dormir al costat de centenars d'homes refugiats. Algunes fins i tot van optar per dormir a la intempèrie a la platja i no en els llocs designats perquè allà se sentien més segures.

Alhora, han explicat a l'ONG que han hagut d'usar els mateixos lavabos i dutxes que els homes. Una d'elles ha explicat que en un centre de recepció d'Alemanya alguns refugiats les espiaven quan anaven al lavabo. Per aquesta raó, algunes van adoptar mesures extremes, com no menjar ni beure per evitar anar al bany, on se sentien insegures.

MESURES DE PROTECCIÓ

"Si aquesta crisi humanitària es desenvolupés en qualsevol altre lloc del món, esperaríem que es prenguessin de seguida mesures pràctiques per protegir els grups que corren més perill de patir abusos, com les dones que viatgen soles i les famílies monoparentals la cap de família de les quals és una dona", ha subratllat Hassan.

"Com a mínim, aquestes mesures inclourien lavabos ben il·luminats i separats per a homes i dones, així com zones separades i segures per dormir. Aquestes dones i els seus fills han fugit d'algunes de les zones més perilloses del món, i és una vergonya que segueixin en perill en sòl europeu", ha reclamat.

Per a Hassan, "tot i que els governs i els qui proporcionen serveis als refugiats han començat a prendre mesures per ajudar-los, han d'intensificar els seus esforços". Així, ha reclamat mesures per localitzar especialment les refugiades que corren més perill i la posada en marxa de "processos i serveis especials per garantir la protecció dels seus drets bàsics i la seva seguretat".

ABUSOS DURANT EL VIATGE

Els abusos comencen amb els mateixos traficants que, segons han explicat algunes dones, sabebt que algunes no tenen diners per pagar el seu viatge, intenten coaccionar-les perquè tinguin relacions sexuals amb ells.

"A l'hotel de Turquia, un dels homes que treballava amb el traficant, un sirià, em va dir que si em ficava al llit amb ell no pagaria o pagaria menys", ha explicat Hala, de 23 anys i natural d'Alep, a Síria. Ella s'hi va negar però va aconseguir acabar el viatge però la seva amiga, a la qual li van fer la mateixa proposta, "no va poder sortir de Turquia, on segueix".

Les coses no van millorar una vegada en sòl europeu, on totes les dones entrevistades per AI van dir que durant el seu viatge se sentien constantment espantades, sobretot les que viatjaven soles. Segons han explicat, se sentien amenaçades pels refugiats homes, però també els agents de seguretat de Grècia, Hongria i Eslovènia les havien copejat o insultat.

Reem, una dona siriana de 20 anys que viatjava amb el seu cosí de 15 anys, ha explicat que no dormia a les instal·lacions perquè "tenia massa por que algú em toqués". Segons ella, el lloc en el qual se sentia més segura era a l'autobús, "l'únic lloc on podia tancar els ulls i dormir".

Les set dones embarassades entrevistes per AI han parlat de falta de menjar i d'atenció mèdica bàsica, així com d'empentes a les fronteres i altres punts del viatge.

Rania, una embarassada siriana de 19 anys, ha explicat a Amnistia la seva experiència a Hongria. "La Policia ens va traslladar llavors a un altre lloc, encara pitjor. Era ple de gàbies i no corria l'aire. Allà ens van tancar i ens hi van tenir dos dies. Ens donaven menjar dues vegades al dia. Els lavabos eren pitjors que en els altres campaments. Jo tenia la sensació que els mantenien així per fer-nos patir".

Per la seva banda, una dotzena de les entrevistades han denunciat que als campaments de trànsit europeus les havien tocat, acariciat o mirat lascivament. En el cas d'una jove iraquiana, un guàrdia de seguretat uniformat a Alemanya li va oferir roba a canvi d'"estar a soles" amb ell.

Maryam, una adolescent siriana de 16 anys, va ser testimoni de com la Policia copejava "tothom amb pals" a Grècia. "A mi em van donar en un braç. Copejaven fins i tot els nens petits", ha recordat. "Em vaig marejar i vaig caure, i la gent em va trepitjar. Plorava i em vaig separar de la meva mare. Em van cridar i em vaig reunir amb ella. Els vaig ensenyar el braç i un agent que ho va veure se'n va riure. Vaig demanar un metge i ens van dir a la meva mare i a mi que ens n'anéssim", ha afegit.

"NINGÚ HAURIA D'HAVER DE FER AQUESTS VIATGES"

"Per començar, ningú hauria d'haver de fer aquests perillosos viatges. La millor forma d'evitar els abusos i l'explotació a mans dels traficants de persones és que els governs europeus permetin que les rutes siguin segures i legals des del començament", ha insistit Tirana Hassan.

"És completament inacceptable que la travessia per Europa exposi els qui no tenen elecció a més humiliacions, incerteses i inseguretats", ha ressaltat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés